weby pro nejsevernější čechy

Skalní hrad Rotštejn pamatuje i Přemyslovce, jeho zřícenina vybízí k návštěvě

Rotštejn je zřícenina skalního hradu založeného kolem roku 1250. Nachází se v jihovýchodní části Klokočských skal na Semilsku. Pro veřejnost je přístupná za dobrého počasí. Nabízí krásné výhledy směrem k Jizerským horám, Hruboskalsku či na Trosky.   

„Zima přeje pěším výletům. Okolí zříceniny Rotštejn je půvabné a přitažlivé svými skalními útvary. Při návštěvě je potřeba dbát na to, že se člověk ocitá v přírodní rezervaci, a podle toho se chovat,“uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Zakladatelem hradu byl pravděpodobně Markvartic Vok z Rotštejna. Roku 1318 byl hrad přepaden a vypálen. Následná soudní pře se táhla několik let a Vok k soudu pohnal kolem 150 šlechticů. Mezi lety 1360–1412 vlastnil hrad Ješek z Rotštejna a právě v jeho době započala výstavba kamenného jádra. Roku 1415 prodala hrad jistá Žofka, vdova po Ješkovi z Rotštejna, Ondřeji Paldrovi z Vařin. On i jeho syn zůstali během husitských válek věrni katolické straně. Hrad byl poté dobyt a vypálen roku 1426 husitskými vojsky. Potom byl zřejmě ponechán svému osudu, jelikož Paldrové sídlili nadále na tvrzi v Klokočí. Jako pustý je hrad uváděn roku 1514.

Do dnešních časů se dochovaly zbytky zdiva paláce, část chodby, studna a relikt černé kuchyně. Po vesnickém osídlení pak tesané světnice, chlévy a sklípky.

Ze zpřístupněného posledního patra paláce se nabízí krásný výhled směrem k Jizerským horám (na Černou studnici a Kopaninu) dále na Hamštenský hřeben, vršek Prackov, Prackovské sedlo, Kozákov, kostelík v Tatobitech, na zříceninu hradu Trosky či Dubecko. Dále je vidět zámek Hrubá skála, Hruboskalské skalní město, Vyskeř, hrad Valdštejn a zcela na obzoru pak Drábské světničky.

V případě chladného a deštivého počasí musí zůstat památka z bezpečnostních důvodů uzavřena.

Tagy