weby pro nejsevernější čechy

Další méně známé místo Libereckého kraje: Národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny

Oldřichovský Špičák láká na pomníček dřevorubce i skalní vyhlídky.

Výrazný, 724 metrů vysoký strmý vrchol s kovovými žebříky vedenými úzkým skalnatým kaňonem, který dominuje západní části Jizerských hor nad Oldřichovem v Hájích. To je Oldřichovský Špičák, pozoruhodný kopec, který stojí za návštěvu. Kromě jiného i pro malebnou přírodu, která ho obklopuje.

V okolí Oldřichova se člověk pohybuje v nádherné oblasti národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny. Je to v každém ročním období jinak barevný les, který má překrásnou, pokaždé jinou atmosféru,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Vrchol, na jehož jihovýchodním svahu hory stojí starý pomníček dřevorubce Geisslera, který zde v náručí svých tří bratrů zemřel na zástavu srdce při kácení stromu, byl od roku 1960 do roku 1999 samostatnou národní přírodní rezervací Špičák o rozloze 29 hektarů. Dnes je součástí Národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny.

Zdejší skalnatý terén je porostlý smíšeným lesem, prochází tudy naučná stezka Oldřichovské háje a skály. Na pěti kilometrech naučné stezky je umístěno deset tabulí, které návštěvníky seznamují s přírodními zajímavostmi a historií dané oblasti formou krátkého povídání, her, úkolů a kvízu. Součástí stezky jsou dřevěné stoly, kde si návštěvník doplní a osvěží své znalosti o stromech a obyvatelích lesa.

Původní naučnou stezku vybudoval v roce 1986 Český svaz ochránců přírody. Současná podoba stezky vznikla v roce 2003 jako výsledek spolupráce mezi Správou Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory, Českého svazu ochránců přírody a o.p.s. Suchopýr.

Stezka je určena pouze pro pěší, je zde řada schodů a žebříků na skalní vyhlídky, je proto zcela nevhodná pro cyklisty, jejich pohyb je zde ostatně přísně zakázán ochrannými podmínkami národní přírodní rezervace. Pro pěší platí v přírodní rezervaci zákaz vstupu mimo značenou cestu.

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webech www.liberecky-kraj.cz a www.npu.cz, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

Jan Mikulička
oddělení tiskové a vnějších vztahů
Krajského úřadu LK

Tagy