weby pro nejsevernější čechy

Naučná stezka Pod Vysokým Ostrým

Článek je součástí seriálu Naučné stezky, vyhlídkové okruhy

Znovuobnovená naučná stezka Pod Vysokým Ostrým začíná u kaple svaté Anny v Brné, stoupá Průčelskou roklí, pokračuje ve svazích nad kaňonem Labe k Vysokému Ostrému, pak směrem ke Slunečné stráni a na Novou Ves, končí na parkovišti pod hradem Střekov.

Muzeum Ústí informuje:

První naučná stezka na stejné trase vznikla v roce 1986. V roce 2020 bylo rozhodnuto o její obnově. Při respektování původního záměru a vzhledu stojanů vznikla obsahově nová stezka v rozsahu 17 stanovišť s převážně přírodovědnými, ale i historickými tématy. Celkem má stezka délku 8,5 km s převýšením 417 metrů a lze ji propojit značenou zelenou turistickou trasou v okruh, který pak měří celkem 12 km.

Některé zdroje hovoří o 16 zastaveních, otázkou je, zda nepopisují zmíněnou předchozí, zaniklou variantu… O ní podrobně na iDnesu ->

Tisková zpráva o znovuotevření:

13. 4. 2022 – Projděte si zrenovovanou naučnou stezku z Brné ke hradu Střekov.

V sobotu 9. 4. 2022 byla slavnostně otevřena nově zrenovovaná Naučná stezka Pod Vysokým Ostrým. Náměstek primátora Mgr. Tomáš Vlach a ředitel Muzea města Ústí nad Labem Mgr. Václav Houfek společně odhalili novou grafiku informačních cedulí.

Trasa naučné stezky vede od Kaple sv. Anny v Brné ke hradu Střekov a měří 8,5 km s převýšením 417 m. Celkem 17 zastavení vás na cestě seznámí s Průčelskou roklí, místní faunou i flórou nebo se vznikem labského kaňonu. Vystoupáte rovněž na vrchol Vysokého Ostrého, odkud můžete obdivovat krásu okolních zalesněných vrchů. Ukáže se vám Buková hora, Varhošť, Milešovka, Lovoš, Říp, Bezděz, Ještěd, Sněžník i část Krušných hor.

Chcete-li zvýšit své bodové hodnocení v rámci výzvy 10000 kroků nebo pokud vás zajímají přírodovědná sledování v dané oblasti, zveme vás 24. 4. 2022 na komentovanou procházku naučnou stezkou s přírodovědci Muzea města Ústí nad Labem, kteří vás seznámí s poznatky výzkumů posledních let. Sraz účastníků je v 9:00 u Kaple sv. Anny v Brné.

Nejpodrobnější popis na webu Turistického magazínu zde -> (je datován do roku 2020, takže popisuje částečně již neaktuální stav)

Alespoň stručně – stezka není úplně náročná, ale na výlet s kočárkem to taky moc není. Obzvláště aktuálně, na trase je řada popadaných stromů a hodně podmáčených míst. Jak řečeno výše, začíná se v Brné, u místní kaple. V Průčelské rokli mimo značku jsou k vidění Průčelský a Výří vodopád. Po opuštění rokle vede cesta svahy nad kaňonem Labe, kolem několika vyhlídek. U osady Sedlo se potkává NS se značenými turistickými cestami (zelená, červená, žlutá), spolu se zelenou (a odbočkou červené) pak míří na vrchol Vysokého Ostrého. Po návratu zpět po chvíli opouští zelenou a míří kolem další vyhlídky k přírodní rezervaci Sluneční stráň. Tady ostře vpravo směr Nová Ves, kde se NS opět potkává se zelenou a červenou značkou. Před začátkem obce doleva, další vyhlídka a pak už směr Střekov.

A já tímto splácím dluh průvodci stezkou – strakapoudovi, díky němuž jsem po otevření stezky vyhrál jednu z cen vědomostní soutěže, pořádané městem.

Series NavigationHranice katastrů v Mehlrinne na naučné stezce v Jetřichovických skalách >>
Tagy