weby pro nejsevernější čechy

Skalní most Bastei

Článek je součástí seriálu Architektura, technické památky, důlní díla

Jedním ze symbolů Saského Švýcarska je skalní most pod vrcholem Bastei.

Ještě že dřív leckomu leccos prošlo… Těžko si dnes představit, že by si mohl někdo dovolit uprostřed chráněného území postavit něco tak neuvěřitelného, ze čím se takřka celoročně sjíždějí davy turistů – v sezóně jsou tu prostě davy.

Na západní straně obří parkoviště, vynášející obcím, které je spravují, nemalou část rozpočtu. Cestou k Bastei jedna skrytá vyhlídka, pak plato s hotelem, restaurací, prodejnami suvenýrů, vyhlídkovou terasou. Po schodech dolů (s možnou odbočkou na jednu ze zdejších vyhlídek, z níž se pořizují ty nej snímky) na sám most. Je to jen pár metrů, ale úchvatných. Za mostem vstup do areálu bývalého hradu Neurathen. A pak už jen sešup do Kurort Rathen.

Když jsem tu byl poprvé s OPéeSkou České Švýcarsko v době, kdy ještě něco dělala a pořádala zájezdy, sbírající mnohá ocenění, nebylo to úplně ono – mokro, kouřmo, déšť, mizerná viditelnost… Ale i tak. A aspoň byl důvod se sem vracet…

Na wiki:

Bastei (305 m n. m.) je skalní útvar s vyhlídkovými plošinami v Saském Švýcarsku na pravém břehu Labe mezi lázeňským městečkem Rathen a městem Stadt Wehlen. Je to jedna z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí v Saském Švýcarsku. Z bašty úzkého skalního útesu ve výšce 194 m nad hladinou řeky Labe se nabízejí široké výhledy na údolí řeky a na Labské pískovce. Na náhorní plošině za skalním útvarem je hotel s restaurací. Nachází se na území Národního parku Saské Švýcarsko.

Skalní most Basteibrücke pochází z roku 1851, kdy nahradil původní dřevěný most z roku 1824.

Vlastní web:

Mezi nejznámější turistické atrakce patří zcela určitě vyhlídkový skalní most Bastei, který je jednou z největších dominant a symbolů Saského Švýcarska. Původní název Bastei je připomínkou na obranný soubor strmých skal kolem skalního hradu Neurathen. Skály na Bastei vznikly díky vodní erozi během miliónů let a ční až ve 305 metrech nadmořské výšky. Z Bašty, což je český název, se můžete těšit z výhledů na labské údolí, na kamenný most Basteibrücke, hrad Neurathen a na skalní město. Bastei najdete 194 metrů nad pravým břehem Labe a je vzdálen přibližně patnáct kilometrů od hraničního přechodu Hřensko – Schmilka. Kamenný most Basteibrücke – první turistický evropský most má na délku 76 metrů a překlenuje hlubokou propast Mardertelle (Kuní jámu). Spojuje mezi sebou Bastei a skalní hrad Neurathen. Vznik mostu se datuje do roku 1851 a jednalo se vůbec o první evropskou stavbu pro turisty. Bastei leží blízko lázeňského městečka Rathen, nedaleko Pirny. Hlavně v letní sezóně se zde setkáte s opravdovou spoustou turistů, kteří se tady střídají již po více než dvě století.

V okolí Bastei naleznete nespočet vyhlídek, odkud budete mít nádherné výhledy na okolní skalní věže, ale také na samotný Labský kaňon. Bastei je také cílem mnoha fotografů, pokud chcete pořídit pěkné fotky, tak sem vyražte brzy zrána. Užijete si nejen hezké pohledy na Bastei, ale také božský klid, který je tu během turistické sezóny velmi vzácný. Z Bastei dohlédnete v dáli také na sousední České Švýcarsko.

Bastei si vychutnejte v různém ročním období, nádherné vyhlídky vám určitě stojí za to.

Na Bastei se totiž dostanete celoročně a vidět skály v horkém letním počasí a naopak v zimním zasněženém čase – to budou dva rozdílné intenzivní zážitky.

Web Saského Švýcarska:

Nejoblíbenější výletní cíl v regionu!

Kdysi dávno zde loupeživí baroni páchali své neplechy. Pak přišli romantici. Dnes je nejoblíbenější památkou Bastei. Z vyhlídky na baště se otevírá jedinečné panorama s výhledem na četné památky, jako je Lilienstein nebo Königstein. Skalním útvarem vede 76,5 m dlouhý most s fantastickými výhledy. Most vede ke slavné zřícenině hradu Neurathen. Jedná se o největší středověký skalní hrad v regionu. Další působivé vyhlídkové body, jako jsou Ferdinandsfels a Kanapee, nabízejí nádherný výhled do údolí Labe a na Labské pískovce.

VYHLÍDKY V OKOLÍ MOSTU BASTEI:
Pohled na pavilon s výhledem na most Bastei (nad Schwedenlöcher)
Pohled na Wehlstein (vlevo před Basteihotelem)
Ferdinandův pohled (těsně před mostem Bastei)
Most Bastei s různými pohledy
Felsenburg Neurathen (při cestě do Rathenu vlevo)
Pohled na Thiedge (na cestě do Rathenu vpravo)
Kanapee (vpravo na cestě směrem na Rathen)

Za vrcholnou akci Saského Švýcarska se neplatí žádné vstupné. Ani otevírací doba není stanovena, baštu můžete navštívit kdykoli během roku. Vstupné se vybírá pouze za návštěvu skalního hradu Neurathen v areálu.

Web města Bad Schandau:

Saské Švýcarsko je zaplněno skalními útvary s překrásnými vyhlídkami. Mezi ty skutečně „nej“ se řadí vyhlídková plošina Bastei. Především v době hlavní turistické sezóny se sem vydává ohromné množství lidí.

Pokud milujete spíše osamocené rozjímání v přírodě, budete zde zklamáni, ale věřte, že výhledy vám za to stojí! Na Bastei se vypravte cca 15 km od hraničního přechodu Hřensko – Schmilka, skalní most objevíte nedaleko lázeňského městečka Rathen. České a Saské Švýcarsko jsou typické svými pozůstatky skalních hradů. Na území Bastei naleznete hrad Neurathen. Z Bastei se podíváte do údolí řeky Labe, na kamenný most Basteibrücke, hrad Neurathen a celé skalní město. Kamenný most Basteibrücke má sedm oblouků a překlenuje hlubokou propast Mardertelle (Kuní jámu).

Po zaparkování na centrálním parkovišti se za několik minut dostanete k první vyhlídce. Cestou dál se objevíte v prostoru horského hotelu Bastei. Po zdolání několika schůdků se objevíte na terase restaurace, umožňující vyhlídku na stolové hory druhého břehu Labe. Za dalšími výhledy budete pokračovat opět od hotelu. Před schody na kamenný most se dejte napravo a patřičně si užijte panoramatický pohled na krajinu s Königsteinem, Liliensteinem , Pfaffensteinem a Labem.

Směrem vlevo budete koukat na mohutné skály s s kamenným mostem Basteibrücke. Sejdete po schodech a půjdete se podívat na ostatní vyhlídky. Posléze pokračujte z kamenného mostu na hrad Neurathen, kde se platí nízké vstupné a vystavují se zde nálezy z místních vykopávek. Dále okouknete pozůstatky hradu, vodní nádrž, středověký katapult nebo místnosti vytesané do skal.

Zajímavé je, že se všichni rozplývají a básní, ale o mostě samém opakují dokola stejnou frázi, žádné podrobnosti. Za těmi se musí jinam a hlouběji:

Od konce 18. století se v pískovcových skalách Saského Švýcarska začala rozvíjet turistika. Snaha po zpřístupnění nejromantičtějších partií vedla saského krále Friedricha Augusta II. k rozhodnutí o stavbě mostu, který by strže překlenul a umožnil tak přímou cestu z Rathen na vyhlídkové místo Bastei nad někdejším hradem. Most byl postaven v letech 1850–51 a slouží svému účelu dodnes. Vzhledem k terénu a době stavby se jedná o podivuhodné dílo klasického mostního stavitelství.

Stavba mostu byla impulsem k výstavbě dalších zařízení pro turistický ruch (vyhlídky, restaurace, hotel, parkoviště), která pokračuje v podstatě dodnes. Bastei je nejfrekventovanějším místem Saského Švýcarska se všemi klady i zápory…

Series Navigation<< Bývalé děkanství u kostela svatého Jiří v Horním SlavkověLesní divadlo u Sloupu v Čechách >>
Tagy