weby pro nejsevernější čechy

Hrad Neurathen na Bastei

Článek je součástí seriálu Hrady a tvrze

Součástí širšího areálu Bastei, vyhlášeného místním skalním mostem, jsou pozůstatky hradu Neurathen.

Když jsem tu byl poprvé s OPéeSkou České Švýcarsko v době, kdy ještě něco dělala a pořádala zájezdy, sbírající mnohá ocenění, nebylo to úplně ono – mokro, kouřmo, déšť, mizerná viditelnost. A přes veškerou dopředou mediální masáž jsem byl připraven na sám most a tak nějak nic víc nečekal. Svatá prostoto – snad bych si troufl tvrdit, že tenhle odstrčený, jen sem tam zmiňovaný prostor nabízí větší atrakci, než oněch pár metrů samotného mostu. Tady je nepočítaně plošin, schůdků, žebříků, mostků. I když z hradu toho zbylo pramálo, k vidění je tu toho až až, místa s rozhledem „na každém rohu“. Vstupné (tehdy ve výši 1,50 €) je spíš symbolické, a navíc když jsem tu byl poprvé a bylo hnusně, byla kasa neobsazená a přístup zcela volný… Místo o to zajímavější, jak mocná je v něm česká stopa.

Wiki:

Felsenburg Neurathen (česky Ratný, též Ratín či Nowý Radín, latinsky castra Ratin) je rozlohou největší skalní hrad v bývalém okresu Saské Švýcarsko, ve spolkové zemi Sasko na východě Německa, asi 35 km jižně od Drážďan. Z hradu se do současnosti dochovalo několik ve skále vytesaných prostor a cisterna na vodu.

Královský hrad založený v průběhu první poloviny 13. století získal jako věno míšeňský markrabě Jindřich Osvícený. Pak připadl zpět české koruně. V roce 1361 přijal Petr I. z Michalovic majetky „castra Ratny” a „Huscz” od krále Karla IV. lénem. V roce 1406 hrad koupili Berkové z Dubé. V roce 1428 hrad dobyl Bedřich z Elsnic. Berkové z Dubé ho v roce 1438 znovu dobyli zpět, ale v roce 1439 se znovu nacházel v rukou Elsniců z Elsnic. Pro jejich loupeživý život hrad v roce 1467 oblehlo saské vojsko, a po dvouletém obléhání ho dobylo a vypálilo. Opuštěný hrad se poté začal rozpadat. Počátkem 18. století se při válečných akcích na hradě ukrývali místní obyvatelé.

Hrady.cz:

Na skalisku nad pravým břehem Labe byl v 15. století postaven skalní hrad Neurathen, který měl zlepšit obranu Míšeňska před nájezdy z Čech, zmítaných v té době husitskými a následnými válkami. Tento hrad od západu chránilo několik hlubokých skalních průrev, které ho oddělovaly od hlavního masivu nad pravým břehem mezi obcemi Rathen a Wehlen. Hrad zanikl nejpozději v 16. století, dnes z něj zbývají v podstatě jen otisky ve skalách.

Web Saského Švýcarska:

V obci Felsenburg Neurathen najdete „pozůstatky“ středověkého hradu na vrcholu kopce. Při prohlídce hradního komplexu, která vede převážně po železných mostech a železných žebřících, se dozvíte mnoho zajímavostí o životě na hradě v dobách dávno minulých. Feslenburg Neurathen nabízí také řadu skvělých výhledů, zejména v zimě. Je odtud krásný výhled na skalnatý svět v okolí starého hradu.

Zejména na železných schodech se doporučuje opatrnost, protože chladný zimní vzduch obvykle přináší sníh a kluzké podmínky. Vstup do hradního komplexu se nachází za známým mostem Bastei.

Pro němčináře podrobně zde -> nebo zde ->

Series NavigationHrad Šebín >>
Tagy