weby pro nejsevernější čechy

Železniční most u Sychrova je českou i světovou raritou

Pozoruhodná technická památka se nalézá nedaleko sychrovského zámku. Je jí železniční most, vybudovaný v letech 1857 až 1859 jako součást pardubicko-liberecké dráhy. Jeho osm oblouků, z nichž každý má rozpětí 9,5 metru, se klene nad údolím řeky Mohelky ve výšce 32 metrů. Šířka viaduktu přesahuje 11 metrů a délka 120 metrů.

„Už samotný výlet k údolí Mohelky stojí za to. Když se najednou před očima turistů rozklenou oblouky historického železničního mostu, působí to, jako by se tak trochu ztratili v čase. Toto místo má své kouzlo v každém ročním období,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Osobitost této zajímavé dopravní stavby spočívá v tom, že šest z osmi oblouků je ve dvou řadách nad sebou – takovéto uspořádání v patrech není v Česku ani ve světě běžné. Viadukt představuje ukázkový příklad nenásilného a působivého začlenění kamenné dopravní železniční stavby do krajiny.

Most se nalézá na kilometru 132,281 trati Stará Paka-Liberec. Je součástí Jihoseveroněmecké spojovací dráhy, která sloužila pro export a import zboží. Kromě hospodářských účelů měl i účel strategický. Sloužil například k přesunu vojenských útvarů během prusko-rakouské války.

A dávno před tím, než si všiml liberecký kraj, jsme se my tam byli podívat ->.

Tagy