weby pro nejsevernější čechy

Železniční most u Sychrova

Článek je součástí seriálu Mosty, lávky, viadukty, průrvy a vodní díla

Nedaleko železniční zastávky Sychrov u obce Radimovice se na pardubicko-liberecké (severojižní) dráze nachází nad říčkou Mohelkou mohutný dvoupatrový kamenný viadukt.

Ti, kdo využívají zmíněnou trať, asi ani většinou nemají tušení, po jakém skvostu prosviští. Jeho plnou krásu si vychutnají ti, kdo po červené turistické značce přijdou buď od zámku Sychrov nebo Radostína (kde je také zajímavý železniční most). Pro plný výhled je ale třeba z červené uhnout pod most a projít na rozlehlou louku na opačné straně k obci Třtí, odkud je výhled na všechny oblouky.

Takže opět internet a pár historických fakt:

Sychrovský železniční viadukt vybudovali bratři Kleinové a Vojtěch Lanna v letech 1857–1859 v dobách, kdy České země byly součástí Rakousko-Uherska. Most byl vystavěn jako součást Jihoseveroněmecké spojovací dráhy. Kámen na stavbu byl dovážen z blízkých lomů (Hodkovice nad Mohelkou, Hrobka, Vlčetín, Kozákov). Vlaky po něm jezdí od 1. 5. 1859.

Sychrovský viaduktleží na pardubicko-liberecké dráze, která se stavěla ze dvou důvodů: první bylo zkrácení dopravy při přepravě strojů a dalších výrobků ze severních Čech do dalších míst tehdejší monarchie (a tím snížení jejich cen – tytéž stroje dovážené z Anglie byly lacinější), druhý důvod pak byl strategický. Dráha měla spojit pevnosti Hradec Králové a Josefov s moravskou Olomoucí. Však také pouhých 7 let po dostavění viaduktu vypukla prusko-rakouská válka a nově postavená železnice hrála důležitou úlohu při přesunech vojenských útvarů, když od severu vpadly pruské jednotky do Čech i na Moravu. Trať prochází řadou obtížných úseků, které překonává pomocí 8 tunelů, z nichž nejdelší měří 635 metrů a nalezneme ho poblíž Sychrova. Samotný sychrovský viadukt je 32 metrů vysoký a jeho osm oblouků o rozpětí 9,5 metru se klene nad údolím Mohelky. Řada půlkruhových oblouků o celkové délce 120 metrů je vystavěna nad šesti níže položenými oblouky, které ovšem nejsou půlkruhové jako vrchní patro, ale stlačené. Viadukt je 11 metrů široký, jeho půdorys má zakřivení R = 386 metrů, přičemž orientace mostu je od jihovýchodu k severozápadu.

Most leží přesně v kilometru 132.281 na trati Stará Paka-Liberec (dříve šlo o trať Pardubice-Zawidów). Přes viadukt probíhá jednak traťová kolej, avšak také částečně hodkovické zhlaví železniční stanice Sychrov jeho poslední výhybkou.

Uspořádání oblouků ve dvou řadách nad sebou (připomíná římské akvadukty) není u nás běžné.

Series Navigation<< Akvadukt na Chřibské KameniciVodní nádrž Josefův Důl >>
Tagy