weby pro nejsevernější čechy

Brtnické ledopády (únor 2021)

Článek je součástí seriálu Ledopády

Rostou.

Ač to ještě před pár dny vypadalo, že se zima konat nebude, situace se rapidně změnila a sněhu je najednou tolik, až je ho místy moc, teploty padají níž a níž, leč sem tam stačí i něco roztát. Prostě ledopádový ideál. Takže se na FB začaly objevovat fotky a pozvánky.

Když jsem viděl obrázky z Jeskyně víl, neodolal jsem nakonec i já. Mám totiž stále před očima letité snímky místních vyhlášených fotografů, kontrastující s realitou posledních roků, kdy po něčem takovém nebylo ani vidu.

Vyrazil jsem tedy Kyjovským údolím primárně tam (přes Vinný sklep, kde letos dvě lahve doplnilo pár malých štamprlat). Jenže těch kilometrů bylo nakonec tak málo, že jsem se došel podívat alespoň na část ledopádů.

Led a rampouchy se tlačí ven ze skal na desítkách bezejmenných lokací, blízko i dál podél cest, na očích příchozím. A předpokládám, že na spoustě dalších míst, o kterých vědí maximálně místní znalci. A možná i tam, kde roky před tímto nikdy nic nebylo. Stačí se rozhlížet.

Jeskyně víl letos opravdu překvapila. Takhle ji nepamatuji. Dá se vstoupit jen mělce, proplést se mezi desítkami rampouchů na začátek ledového pole, které se táhne po zemi metry daleko.

A ledopády? Nevím, jestli se ještě vylepší. Třeba ve Velkém sloupu je ještě pořád hodně znát nosné dřevo, byly už koukatelnější a fotogeničtější roky. Ale přijdou mi Varhany i Sloup rok od roku barevnější…

Doporučení:

1/ Pokud se máte rádi, nechoďte bez řádné výbavy. Jak v Kyjovském údolí, tak u ledopádů je teplota pravidelně o pár stupňů nižší, než v okolní civilizaci. A hlavně – cesty jsou sice prošlapané, což ale znamená i uklouzané a místy zledovatělé. Pokud máte nesmeky nebo mačky, chybu neuděláte. Naopak si budete blahořečit.

2/ Pokud se máte rádi, nechoďte bez mapy / navigace. Ten, kdo to tu nezná, se sice může řídit prošlapanými cestami, ale může leccos nevidět, minout, nevšimnout si. K mému velkému překvapení totiž Varhany a Velký sloup nejsou označeny cedulkou-směrovkou. Vlčí stěnka a Betlém ano, ostatní jsem (zatím) neviděl.

3/ Pokud se máte rádi, kašlete na víkend a vyražte ve všední den. Pokud možno co nejdřív dopoledne. Protože pokud chcete ušetřit své duševní zdraví, neriskujte, že se nejprve zblázníte při pokusu někde zaparkovat, když už nepojedete busem, a pak se budete ve sněhu vyhýbat davům těch, co měli stejný nápad. Já v pátek v 8:30 nedaleko Fakulty parkoval jako druhý, první poutníky jsem potkal v cca 11 hodin, ale když jsem se dohrabal po poledni k autu, málem jsem ani nevyjel, jak bylo parkoviště narvané. Od těch 11 jsem potkal cca 20-30 lidí, většinou rodiny, mnohdy i s hodně malými dětmi.

Na webu KČT Krásná Lípa lze sledovat vývoj ledopádů v čase ->

A z našeho archivu:

rok 2019 ->

rok 2018 ->

rok 2017 s KČT Krásná Lípa ->

rok 2017 očima Kláry Mágrové ->

rok 2016 a 56. ročník dálkového pochodu ->

rok 2016 a rumburské gymnázium ->

rok 2016 a ještě nic moc ->

rok 2015 s KČT Krásná Lípa ->

rok 2015 a 55. ročník dálkového pochodu ->

rok 2014 s o.p.s. České Švýcarsko a KČT Krásná Lípa ->

rok 2014 a 54. ročník dálkového pochodu ->

rok 2013 na fotkách Jirky Suchardy ->

rok 2012 a 52. ročník dálkového pochodu ->

Series Navigation<< Ledopády ve Zlé dířeLedopády Lužických hor 2018 >>
Tagy