weby pro nejsevernější čechy

Jeskyně Vinný sklep v Kyjovském údolí

V Kyjovském údolí na břehu říčky Křinice je (především v zimním období) k vidění tzv. Vinný sklep.
Kyjovským údolím dnes prochází už jen místní červené značení, částečně souběžně s Köglerovou naučnou stezkou. Vinný sklep se nachází u rozcestníku Pod Praporkem, kde se trasa NS stáčí a místní odbočka vede ke Klenotnici. Nachází se tu jedno ze zastavení NS – Skalní řícení (jeskyně Vinný sklep):

22. Vinný sklep je suťová jeskyně na levém břehu Křinice, vzniklá zřícením pískovcových bloků. Velká část jeskyně je zaplavena vodou. Název jeskyně vznikl podle lahvovitého tvaru rampouchů, které se zde tvoří koncem zimy.

Jak již řečeno – místo je nejzajímavější v zimě. Ač se nepočítá do klasického okruhu Brtnických ledopádů, v principu k nim patří. Mezi popadanými kameny totiž zamrzá vodní hladina a na ledu se vytváří při vhodném počasí „krápníky“. Údajně vypadají jako vinné lahve, proto onen název (viz výše). Já se musím přiznat, že tvarově mi ony útvary připomínají leccos, ale lahve vína ani jednou.

Schody z cesty dolů ke hladině v zimě zrovna bezpečné nebývají, stupně se nabalí sněhem a ledem a mnohdy není kam a jak šlápnout, aby si člověk nenabančil. Vstup do rozsedliny po levé straně pod schody bývá většinou přehrazen kládou, momentálně (leden 2024) tu žádná není. Pokud je led dostatečně silný, lze se nasoukat dovnitř. V první prostoře sem tam něco bývá – u stěny naproti vlezu takřka každý rok nějaký artefakt, někdy i pár dalších o něco víc vzadu. Druhá prostora je vpravo, směrem ven zpět ke Křinici, tady ovšem příroda tvoří podstatně méně, sem tam nějaký rampouch. A nutno upozornit – pokud chcete něco vidět, tak alespoň baterku. Moc tu v šeru až tmě vidět (a fotit) nejde.

Series Navigation<< Jeskyně víl v Kyjovském údolíVyhlídka nad přírodní rezervací Slunečná stráň u Naučné stezky Pod Vysokým Ostrým >>
Tagy