weby pro nejsevernější čechy

Zážitky v Českosaském Švýcarsku 2015/16

Pokud nepatříte k těm, kteří sedí doma a brblají, že se tu nic neděje a nikam se jít nedá, kteří obhospodařují své zahrádky a nejdál byli v Kauflandu, kteří moudře za stolem řeší světovou ekonomiku, pak vyražte do nejbližšího Infocentra, protože tam naleznete Zážitky v Českosaském Švýcarsku 2015/16.

Když jsme se před nějakými cca 16 lety přistěhovali sem na sever severu, neměl jsem nejmenší tušení, do čeho a kam jdu. Dlouho jsem nostalgicky vzpomínal na Krušné hory, lázeňský trojúhelník, Slavkovský les… Čas plynul, a já postupně zjistil, že stačí mít oči a mysl otevřené, případně si zajít do některého Íčka. Protože tu můžete najít mezi nejrůznějšími materiály i knížečku v nezaměnitelném červeném designu, která nabízí Zážitky v Českosaském Švýcarsku. Knížečku, která nabízí stručně, leč výživně všehochuť poznání krajiny, historie i lidí kolem nás.

Jsou tací, kteří tvrdí, že jsem toho tady poznal a prochodil dost, ba víc, než leckteří. Pokaždé, když vezmu Zážitky do rukou, tak ten pocit nemám. Je tady toho tolik, tolik kolem. Ano, člověka to potěší, když si při čtení může říct „Jo, tady a tady jsem byl a je to přesně tak, jak to autor píše“ (a že mu závidím tu lehkost, se kterou vládne jazyku a písmenkům). Mnohem častěji se ale popisované ocitá na seznamu „Tam jsem ještě nebyl, tam někdy taky musím“. Je sice otázka, kde brát čas, protože toho je katastrofický nedostatek, ale když už to klapne, stojí to za to. A tak jediné, čeho lze litovat, že Zážitky od roku 2013 vychází už jen jednou za dva roky, protože psát a číst by bylo možno stále a stále.

Proto opakuji, zajděte si do nějakého Infocentra a začtěte se. Možná budete také ohromeni. A představte si, že tuhle neprodejnou knížečku můžete občas najít v antikvariátech za celkem slušné peníze!

Pokud jste jako já, pak možná máte v knihovničce tuhle sbírku:

zazitky_2010.JPG

zazitky_2011.JPG

zazitky_2012.JPG

zazitky_2013-14.JPG

A já jsem dneska nesmírně rád, že partu, která má tyhle knížečky na svědomí, alespoň trochu znám. A že můžu svým malým dílkem přispět, i kdyby to měl být jen ten obrázek nějakého místního ukazatele (viď, Dano :-) – díky).

Dostupné on-line zde ->

Tagy