weby pro nejsevernější čechy

Mašinka na cestu vesele si píská (expozice modelové železnice v Domažlicích)

Když už jsem nahlédl do Domažlic, nutno konstatovat, že tu nejsou jen památky a muzea, ale najde se i něco modernějšího. Přiznejte se – kdo měl doma taky mašinky? Alespoň jednoduchý ovál, pár vagónků a nějaký ten domeček? Nemáte je čistě náhodou ještě někde doma pod postelí?

Jsou lidé, které tohle bláznovství neopustilo ani ve vyšším věku, v době, kdy se ceny zmenšených lokomotiv a drážních vozidel uvádějí s několika přidanými nulami oproti časům, které pamatuji. Jeden z nich provozuje v Domažlicích Modelovou železniční show. Je to kousek od náměstí, takže pokud sem čistě náhodou zavítáte, ať už sami, nebo hlavně především s dětmi, zkuste tam zajít – Máchova 134, druhá ulice nad sportovní halou.

Jen upozorňuji – schválně neprozradím výši vstupného. Kdybych ji napsal, řada lidí by asi zalapala po dechu a těch pár kroků odmítla udělat. Ale věřte mi, že sáhnout do hloubi peněženky se v tomto případě vyplatí. Pokud se jen trochu orientujete v aktuálních cenách tohoto oboru, vlastně se vůbec není čemu divit…

Otevřeno je tu celoročně denně, mimo otevírací dobu si můžete prohlídku domluvit po telefonu. Nenechte se odradit zavřenou bránou – stačí najít zvonek, cinknout a hned se vám přívětivě otevře. Cesta na zahradu, které vévodí mašinka Líza, je snadná. A po pravé ruce „domeček“, skrývající to hlavní – dvě obří kolejiště velikosti H0.

Uprostřed trůní v železničářském nadšený majitel a provozovatel, pořádající cca hodinovou show. Na kolejišti vpravo od vstupních dveří drandí celá řada nejrůznějších vlaků a souprav. Orient Expres, na jehož příjezd čeká fanynka Karla Gotta, který z něho má vystoupit. Mašinka Tomáš, TGV, obrněný vlak, odvážející z Reichu válečnou kořist do Sovětského svazu, souprava Chodovar, vezoucí k zákazníkům pivo z Chodové Plané, vlak se železným šrotem, Hurvínek z filmu Slunce, seno, jahody, drezína z filmu Páni kluci, na točně můžete sledovat Hujera, zaujatě čtoucího Rudé právo… Zatímco parní lokomotivy bafají a krajinkou se nesou oblaka dýmu, jeleni v lese o sebe mlátí paroží, slepice na dvorku zobou zrní, paňmáma klepe koberec, Kolovečský větrný mlýn mele báby na mladé krasavice, společnost tančí na obří šachovnici a nepřejte si vidět, jaké nepravosti provozují bavorští turisté za výlohou klubu v Kabaretu Pyramida! Na programu je i noční provoz, kdy se nad krajinou vznášejí osvětlené lanovky a nad hradní zříceninou se strhne bouřka, která probudí místní bílou paní. Celou řadu detailů je možné sledovat pomocí minikamer v krajině nebo přímo ve vlacích prostřednictvím řady obrazovek. A všechno, co se tu děje a hýbe, nelze ani popsat.

Levé kolejiště nás přenese do zahraničí – ze stanice Glasgow vyjíždí souprava, převážející tři miliony liber, na které si brousí zuby parta, která připravila Velkou vlakovou loupež. Můžete sledovat kácení stromu na koleje, vyloupení vagonů i ukrytí lupu v bezpečí samoty v lesích.

Nelze opomenout celou řadu exponátů, rozmístěných všude okolo – pohlednice, magnetky, vystavené historické artefakty i modely, stavebnice i katalogy. A v ceně vstupenky je také společné foto s okamžitým tiskem. Inu, přijďte pobejt!

Tagy