weby pro nejsevernější čechy

Korunní pevnůstka Olomouc

Když jsme se v Olomouci pokoušeli najít cestu z centra k fakultám, kde probíhaly přijímací testy, v blízkosti Botanické zahrady mě překvapila stavba, kterou bych tu, jsa neinformován, vlastně vůbec nečekal. Takže se nelekejte, nespletl jsem se a opravdu nejde o fotky z Terezína. Jde o poslední „pořádný“ zbytek původního bastionového opevnění Olomouce, Korunní pevnůstku.

Když člověk projde současnou branou, zdá se, že tu vlastně nic není. Vlevo zpustlý objekt (kdysi strážnice), vzadu bývalé dělostřelecké skladiště, v němž vzniká v rámci jednoho z evropských projektů Pevnost poznání, kterou připravuje Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého.

A pak zbývá už jen jediný objekt – ten nejdůležitější. Bývalá prachárna, kterou zachránilo Občanské sdružení Muzeum Olomoucké pevnosti. To má na svědomí zdejší expozici, která je sice rozsahem nevelká, ale dává spolu se zaníceným a zasvěceným výkladem poznat, proč vlastně Olomouc vypadá tak, jak vypadá, jak se historie města dotkly prusko-rakouské války, co znamenalo pro další (ne)rozvoj vybudování pevnosti nebo proč ta stavba, ve které se expozice nachází, vlastně vypadá tak podivně. Na monumentálním modelu v patře je možno vidět neuvěřitelný rozsah prací, od všech hradeb a bran po zátopové území a násilně vysídlený okruh kolem města.

Pro další podrobnosti se v expozici zastavte osobně, pokud budete mít kolem cestu. Nebo se můžete podívat na reportáž Toulavé kamery.

Tagy