weby pro nejsevernější čechy

Další méně známé místo Libereckého kraje: Hrad Vítkovec u Milčanského rybníka zničila třicetiletá válka

Třicetiletá válka přinesla do kraje zmar, násilí a také zánik hradu Vítkovec, jehož zřícenina se dodnes nalézá u Holanských rybníků na Českolipsku. Stojí sice stranou hlavních turistických cest, ale o to víc vynikne její klidná síla, která s trochou fantazie naznačuje jeho někdejší mohutnost.

„Objevovat tak trochu ztracená zajímavá místa v kraji může dobrodružstvím pro ty, kteří se na svých cestách neradi potkávají se zástupy turistů. To je i příklad zříceniny hradu Vítkovec,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Zřícenina hradu Vítkovec se nalézá na výšině mezi Holanským a Milčanským rybníkem. Založen byl zřejmě v 80. letech 14. století, zanikl za třicetileté války. Na konci 16. Století se připomíná jako pustý, jeho zdivo bylo později z větší části rozebráno a areál těžce poškodila těžba pískovce. Materiál z opuštěného hradu našel využití i při stavbě kostela v nedalekých Holanech.

Z původního trojúhelného areálu hradu se do současnosti dochoval nad povrchem terénu znatelný pouze pozůstatek nároží zděného objektu, u něhož není jasné, k čemu sloužil, dále pravděpodobný pozůstatek příkopu a téměř neznatelný zbytek obvodové hradby.  Zd byly ze zdejšího pískovce hrubě opracovaného do kvádrů se zaoblenými rohy a skládaného pečlivě do řádků zdiva s využitím takzvaných šíbrů.

 

Tagy