weby pro nejsevernější čechy

Bedřichovský viklan (Jizerské hory)

Článek je součástí seriálu Viklany

V lesích nad Bedřichovem v Jizerských horách je skryt kamenný útvar, k němuž nevedou žádné značené cesty – Bedřichovský viklan.

Když jsem hledal informace o stejnojmenném pískovcovém viklanu v Lužických horách, zjistil jsem, že na některých místech splývají informace o dvou zcela rozdílných místech (a přes upozornění tak suverénně činí dodnes). Časem mi to nedalo a vyrazil jsem prozkoumat i tohoto zcela odlišného jmenovce.

Bedřichov jakožto významná turistická lokalita je mírně nepříjemný v tom, že nemůžete zaparkovat jinde, než na velkokapacitních placených nehlídaných parkovištích. Nebo sem dojedete z Liberce autobusovou linkou 18 či z opačné strany od Rychnova u Jablonce nad Nisou linkou 101. Ať tak či tak, na cestu k samotnému viklanu si buď v místním Infocentru (pokud ho trefíte otevřené) vyzvednete mapku (rovnou i se soutěží) nebo se spolehnete na navigaci. Žádná z cest k němu sice není značená, ale možností je několik.

Z parkoviště P2 Na Maliníku kousek po zelené (souběh s NS Černá Nisa), kde je možno hned za kioskem uhnout doprava na spojku k Vládní cestě (NS Lesy Jizerských hor). Z ní si buď troufnete podle navigace vyrazit „naslepo“ skrz les, nebo si počkáte na odbočku před Klogertovým kamenem.

Jít se dá také z obce od chaty Béďa kolem vysílače. A pokud zaparkujete na P1 Centrál, nabízí se spleť cest kolem areálu s rybníkem, koupalištěm, lanovým parkem a vlekem. Stezky jsou vcelku jasné, prošlapané a znatelné, s jednou jedinou výjimkou – samotnou odbočkou přímo k viklanu. Kupodivu tu jde snadno přehlédnout, byť je na stromě z hlavní cesty přitlučen „ukazatel“.

Samotný útvar je zvláštní – celou cestu k němu není vidět v lese jakýkoli větší výstup horniny nad povrch. Až přímo na místě mezi stromy číhá úžasný viklan. Horní část jsem ani nehnul, byť se místy tvrdí, že to jde. Ale dokonce přímo na webu obce je k vidění fotka, jak se po horní ploše v klidu prohánějí děcka.

Kupodivu nejsem schopen najít web, který by se na viklany specializoval (a to jsou weby třeba nejen o vodopádech, studánkách, ale i o rozcestnících!). Tudíž zjistit nějaké smysluplné informace není jednoduché. Jedním z mála zjistitelných faktů je to, že jde o jizerskohorskou žulu a jeho rozměry jsou cca 4 x 2 x 2 metry.

Další tipy na výlet najdete na stránkách Brána do Čech

Series Navigation<< Viklan na Husníkově vyhlídce ve skalním bludišti Chléviště (Besedické skaly)Bedřichovský viklan (Lužické hory) >>
Tagy