weby pro nejsevernější čechy

Viklan na Husníkově vyhlídce ve skalním bludišti Chléviště (Besedické skaly)

Článek je součástí seriálu Viklany

V Besedických skalách v Českém ráji ve skalním bludišti Chléviště je řada úžasných vyhlídkových míst. Při výstupu na jedno z nich, na Husníkovu vyhlídku, návštěvník míjí skalní útvar, označovaný některými zdroji za jeden z viklanů naší republiky.

Ono je to s viklany trochu složité. Na rozdíl od mnoha jiných artefaktů neexistuje jejich webová prezentace, navíc definice je poměrně široká:

Viklan je rozměrný skalní blok nebo balvan, který se pouze velmi malou částí svého povrchu dotýká skalnatého podloží. Název vychází ze skutečnosti, že tyto objekty lze zpravidla s vynaložením určité síly rozkývat. Za viklany jsou považovány pouze ty tvary, které byly vypreparovány zvětráváním na původním místě výskytu dané horniny, t.j. in situ, nikoliv skalní bloky či balvany, které byly na své současné stanoviště jakýmkoliv způsobem přemístěny.

Takže pak záleží, co si kdo do této kategorie usadí. Laik čeká, že masu kamene rozhoupe dotykem prstu, realita je leckdy zcela jiná. To je případ i tohoto skalního útvaru, který mezi viklany zařadil ve své knize Výlety za balvany a viklany Ivan Klich. O bezejmenném viklanu píše na straně 133 a konstatuje, že si ho málokdo z návštěvníků, spěchajících za výhledy, povšimne, a že se o něm vlastně nedá nic najít. Obojí je pravda.  Rozměry odhaduje na 4 metry délky, 2 metry šíře a 1,5 metru výšky.

Co se viklání týče, tak s tím je tak trochu utrum. Do masivu je totiž krom cedulky s názvem vyhlídky ze strany od srázu zapuštěna tyč zábradlí! Snad je to na fotce k poznání…

Series Navigation<< Viklany (a pseudoviklany) skalního města DrábovnaBedřichovský viklan (Jizerské hory) >>
Tagy