weby pro nejsevernější čechy

Bedřichovský viklan (Lužické hory)

Článek je součástí seriálu Viklany

V lesích nedaleko silnice z Nové Huti do Horní Světlé se mimo značené stezky skrývá nevšední skalní útvar – Bedřichovský viklan.

Další z atraktivit, o nichž se zrovna moc neví a (pro jistotu?) k nim nesměřují žádné turistické značky. Neměl jsem o jeho existenci tušení a jak už to mnohdy bývá, narazil na něj velkou náhodou. Cestou po žluté od Rousínovského vodopádu jsem si chtěl zkrátit cestu přes les zpátky k autu a snažil se najít alespoň nějaký terén s existující pěšinou. A ona vedla kolem skal, v nichž se mi v navigaci ukázala existence viklanu…

Ani s on-line mapou v ruce není správné místo úplně jednoduché najít. Ze zmíněné pěšiny viklan vidět není, je skryt mezi stromy mírně pod vrcholem skalního hřbetu. Je třeba bloumat s očima na stopkách, dokud člověk nenarazí na pěšinku z kopce dolů. Já tu navíc byl v době, kdy už se začínalo smrákat, takže když na mne vyskočil plácek s lavičkou a balvanem, bylo to docela překvápko.

Neodolal jsem a o den později se vrátil za světla. Ani tentokrát jsem netrefil napoprvé, ale už jsem si byl jistější. Vybaven patřičnou optikou, aby se mi vešel do záběru celý, obešel jsem viklan kolem dokola – z jedné strany je nádherně vidět, že skutečně horní „valoun“ stojí na podstavci na poměrně malé ploše. A opravdu se kinklá..

Moc oficiálního se o něm najít nedá: Viklan ve tvaru kovadliny z jemnozrnného pískovce, podložím je lavice pevného pískovce. Viklan je vysoký 2 metry, široký 4,2 a dlouhý 4 metry. Styčná plocha není větší než 0,3 m. A pozor při hledání informací – u jizerskohorského Bedřichova mají svůj vlastní viklan, který ale vypadá úplně jinak, byť některé weby dokáží suverénně smíchat hrušky s jablky dohromady. Pro někoho zjevně matoucí jméno dostal podle toho, že kopec Bouřný (na protější straně silnice) bývá někdy údajně uváděn jako Bedřichovský vrch (Friedrichsberg) podle zaniklé a historicky nedoložené vesnice Bedřichov (Friedrichsdorf).

Series Navigation<< Bedřichovský viklan (Jizerské hory)Viklan Dominik >>
Tagy