weby pro nejsevernější čechy

Pseudoviklan pod vyhlídkou Sokol v Besedických skalách

Článek je součástí seriálu Viklany

Přímo pod vyhlídkou Sokol v Besedických skalách, u pěšiny směřující na sousedící vyhlídku Masarykovu, je několik skalních útvarů, z nichž jeden vypadá jako viklan.

Už jsem tu konstatoval, že s viklany to není jednoduché a že na rozdíl od mnoha jiných artefaktů neexistuje jejich webová prezentace + definice je poměrně široká:

Viklan je rozměrný skalní blok nebo balvan, který se pouze velmi malou částí svého povrchu dotýká skalnatého podloží. Název vychází ze skutečnosti, že tyto objekty lze zpravidla s vynaložením určité síly rozkývat. Za viklany jsou považovány pouze ty tvary, které byly vypreparovány zvětráváním na původním místě výskytu dané horniny, t.j. in situ, nikoliv skalní bloky či balvany, které byly na své současné stanoviště jakýmkoliv způsobem přemístěny.

Tenhle balvan dle mého většinu podmínek splňuje – jen když jsem do něho šťouchal, ani se nehnul. Větší sílu jsem raději nezkoušel…

Series Navigation<< Pseudoviklan nedaleko Úzkých schodů v Českém ŠvýcarskuViklany (a pseudoviklany) skalního města Drábovna >>
Tagy