weby pro nejsevernější čechy

Viklany (a pseudoviklany) skalního města Drábovna

Článek je součástí seriálu Viklany

Nedaleko Malé Skály, v lesích nad řekou Jizerou, je docela rozsáhlé pískovcové skalní město Drábovna. Kdo se vydá do jeho nitra, objeví řadu balvanů, u nichž lze uvažovat o tom, že by mohly být  zařazeny do kategorie viklanů, byť nejsou nikde zmiňovány.

Na tohle místo před nedávnem zval Liberecký kraj ve své tiskové zprávě.

Už jsem tu jednou konstatoval, že s viklany to není jednoduché a že na rozdíl od mnoha jiných artefaktů neexistuje jejich webová prezentace + definice je poměrně široká:

Viklan je rozměrný skalní blok nebo balvan, který se pouze velmi malou částí svého povrchu dotýká skalnatého podloží. Název vychází ze skutečnosti, že tyto objekty lze zpravidla s vynaložením určité síly rozkývat. Za viklany jsou považovány pouze ty tvary, které byly vypreparovány zvětráváním na původním místě výskytu dané horniny, t.j. in situ, nikoliv skalní bloky či balvany, které byly na své současné stanoviště jakýmkoliv způsobem přemístěny.

Když jsem v souvislosti s viklanem v Besedických skalách pořídil knihu Výlety za balvany a viklany Ivana Klicha, netušil jsem, jak ihned těch „pár“stran a něco textu změní můj způsob nazírání na okolí. Celá řada zajímavých kamenů totiž leží mimo značená a obvyklé trasy, někdy na místech, kam se dá dostat víc než obtížně, a u mnohých se nedá na 100 % ověřit, nakolik splňují výše uvedenou definici. A proč to nepřiznat – nechce se mi šťouchat do úplně všech, z některých nemám úplně dobrý pocit a nerad bych, kdyby povolily… Na druhou stranu se nedají objevit všechny, které tu jsou poschovávány.

A vlastně to vzniklo omylem – nad místem, kde se modrá značka z Malé Skály přes Záborčí připojuje k červené Zlaté stezce Českého ráje, je v mapy.cz vyznačena skalní brána. Ve snaze ji najít a pak se vrátit na značenou trasu jsem zamířil do nitra skalního města a nestačil žasnout. Tak se podívejte také (přesný počet opravdu není důležitý).

Další tipy na výlet najdete na stránkách Brána do Čech

Series Navigation<< Pseudoviklan pod vyhlídkou Sokol v Besedických skaláchViklan na Husníkově vyhlídce ve skalním bludišti Chléviště (Besedické skaly) >>
Tagy