weby pro nejsevernější čechy

…měla barvu, barvičku (Roztoky u Prahy)

Když už jsem řekl b) a c) ze soboty 18. října 2014, kdy probíhaly akce spojené s Mezinárodním dnem archeologie, měl bych se vrátit na počátek a výchozí místo komentované prohlídky. Sraz účastníků vycházky po místech spojených s archeologickými výzkumy a postavou Čeňka Rýznera byl ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy, které se nachází v místním zámečku. Pro Pražáky je snadné se sem dostat, přímo kolem vedou koleje z hlavního města směrem na Kralupy, dá se sem pohodlnou procházkou dojít ze Suchdola, my tam autem byli od nás za cca 2 hodinky.

Bohužel jsme dorazili takřka na těsnotu, takže samotnou stavbu, mající za sebou dlouhou historii, jsme si prohlédli jen v rychlosti a zvenčí. Dvě fungl nové expozice, otevřené v polovině letošního roku („Sídlo hospodářské a úřednické správy 18. století“ v přízemí zámku a v prvním patře „Letoviska přelomu 19. a 20. století“) na nás snad počkají na nějaké příště. Jejich (znovu)otevření trvalo 12 let, protože zámek byl poničen v roce 2002 při povodních.

Stihli jsme alespoň nahlédnout do místního Infocentra a v rychlosti využít nabídky příjemné kavárničky, kde jsme ochutnali výborné moučníky a já v rámci výzkumů horkou čokoládu.

Po registraci a přivítání jsme se spolu s autorkou výstavy Veronikou Dlouhou vydali do galerie, do expozice s názvem „Od bezu k šafránu / Barvířské rostliny“. Ještě do 9. listopadu 2014 je tu k vidění podrobně zpracovaný přehled přírodnin, které lze použít k obarvení textilií. Žlutá, červená, modrá, zelená, hnědá a černá… A hlavně „Nikdy nic neočekávejte!“

Přímo s výkladem a historkami autorky měla prohlídka samozřejmě jiné grády, ale i bez toho jde o spoustu zajímavých a netušených informací. Navíc se tu občas konají barvířské dílny a na státní svátek 28. října 2014 bude možno zkoušet tisk na textil.

A já se sem budu muset někdy vrátit, abych shlédl výše zmíněné expozice. A třeba se do té doby dočkám i znovuotevření ateliéru Zdenky Braunové, který je ještě stále po povodních v rekonstrukci.


Tagy