weby pro nejsevernější čechy

Couchsurfing v Turecku? – boží to nápad (I.)

Článek je součástí seriálu Turecko

Byl podzim a já si už několikátý měsíc lebedila v Anglii. Jídlo dobrý, lidi slušný, města krásný, příroda nádherná, no prostě nuda a šeď. Najednou se mi ozvala kamarádka z mé rodné hroudy, kterou už jsem neviděla tak dlouho, že jsem si nebyla jistá, jakou má právě barvu vlasů. Nicméně napsala docela jasnou a stručnou otázku – „Co děláš letos na Silvestra?“. No, a protože jsem se akorát před Vánoci měla vracet zpět domů, další plán byl jen potěšit mou přítomností všechny příbuzné, kamarády, známé lokály, no znáte to, takové to rutinní kolečko, které trvá i několik týdnů. Moje odpověď tedy zněla „Nemám nic v plánu“.

Na to konto se rozběhla diskuze, že ona taky ne a že jsou teď levné letenky, jestli se někam neproletíme do tepla. Představa dovolené v teple po téměř roce v jednom domě se mi moc líbila a já nadšeně kývla. Nažhavily jsme skype a pár hodin obě koukaly po stránkách s letenkami, až padlo jasné rozhodnutí – poletíme do Turecka. Sice jsme tam obě byly, a né zrovna na krátkou dobu, nicméně byla velká výzva dohodnout se, kam se přesně podíváme, abychom viděly místa, kde jsme obě ještě nebyly. Ještě ten den jsme koupily letenky a začaly se těšit. Já možná i víc, protože to pro mě měla být první dovolená ve dvou, a ten druhý je taky žena.

Další z výzev, kterou jsme si daly za cíl, bylo utratit na cestě co nejméně peněz a to jak za ubytování, tak za cesty. A musím teď zpětně říct, že se nám to docela dobře dařilo. Ubytování jsme začaly shánět přes couchsurfing (kdo nezná – je to prostě velmi milá forma noclehu zcela zdarma u někoho pro vás absolutně cizího. Jen se s ním přes internet domluvíte, jestli má volno, kde přesně bydlí a v kolik máte přijítJ).

Nezapomenu na odpověď mého drahého otce, když jsem pyšně oznámila, že jsem opět koupila další letenku. Jednu domů – na 13. prosince a pak jednu do Turecka na 25. prosince a zpět za 10 dní. Plán? Pojedeme s kamarádkou, s báglama na zádech, spát budeme u cizích lidí, každý den na jiném místě, někdy v autobuse a určitě to bude super… On mi řekl – Tak jo, to by mohlo bejt prima.. A? BYLO!

Series NavigationCouchsurfing v Turecku? – boží to nápad (II.) >>