weby pro nejsevernější čechy

Tři tisíce let stará receptura na pivo Sluneční bárka

Tři tisíce let staré pivo, Sluneční bárkaPět let jezdím na příjemný divadelní festival PerštejnLove a sumíruju si, co o téhle akci, která se odehrává na nádvoří, na valech i v parkánu pardubického zámku, napíšu. Debatuju s vystupujícími i s pořadateli – a potom přijde ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek a zeptá se: „Už jste chutnali pivo podle tři tisíce let staré receptury?“ A je jasné, že divadlo půjde pro dnešek stranou a že to prostě bude o tom pivě, jež se jmenuje Sluneční bárka. Už jenom proto, že ten příběh je naprosto fascinující; vypráví jednak o historii, ale i o tom, jak je zvídavost některým lidem pořád vlastní, a také o tom, co je všechno možné zjistit o věcech, produktech a dějích, které už nikdo nepamatuje.

Takže v roce 2017 objevil u obce Kladina nedaleko Pardubic amatérský nálezce bronzové vědro, a protože to byl rozumný člověk, přivolal k jeho vykopání archeology, takže nedošlo k žádnému poškození a prastará nádoba byla ošetřena odborně a s veškerou péčí. Absolvovala mimochodem i vyšetření na radiologickém oddělení pardubické nemocnice.

Do této chvíle je to jistě zajímavý příběh historického artefaktu, který ale ocení spíše odborná veřejnost.

Jenomže tady šla zvídavost vědců ještě o krok dál a skupina paleobotaniků prozkoumala různé pyly a další biologické zbytky, jež se ve vědru našly. A ukázalo se, že se tu vyskytuje větší než stopové množství prosa, světlíku, mochny, tužebníku, jitrocele a pelyňku a že podobné složení mají některá piva vařená třeba v Belgii.

Archeologové tedy kontaktovali chemiky z olomoucké univerzity, zkoušeli, ladili, vařili a testovali, jaký poměr bylinek je ten správný, a nakonec se shodli na receptuře nápoje, který pojmenovali Sluneční bárka a uvařili ho zatím pouze malé množství.

Mimochodem – název Sluneční bárka inspirovala nádoba, jež stojí na začátku tohoto vyprávění a kterou vidíte na fotografii na této straně.

Podle odborníků a znalců na ní totiž vidíme ptáky, jak táhnou bárku za slunečním kotoučem…

Trochu to připomíná symboliku, kterou známe z historie egyptské, a prý nelze vyloučit, že vítr vane skutečně z tohoto směru.

Nechmelené, voňavé pivo mělo sbližovat s bohy a s tímhle nápadem pracují pivovarníci celou historii; jenom se to samozřejmě nesmí přehánět, protože potom mohou být konzumenti (nebo bohové) šílení.

A za rok už to bude opravdu o tom divadelním festivalu, jestli nedojde k nějakému dalšímu překvapujícímu archeologickému objevu.

(psáno pro reflex)

Tagy