weby pro nejsevernější čechy

Vědecko-technický jarmark Pardubice 2015

Po loňské zkušenosti jsem se byl i letos v Pardubicích alespoň na skok podívat, jak tady umí školy propagovat samy sebe a vědu.

Minulý rok na náměstí, letos na rekonstruované třídě Míru. Podařilo se mi u infostánku ukořistit docela silnou knížečku, v níž je plán města / třídy Míru a rozpis akcí a popis všech stanovišť. Pod patronací Univerzity Pardubice (slaví 65 let) se tu jako součást městských slavností Zrcadlo umění konal vědecko-technický jarmark Brána vědě/ní otevřená.

jarmark_pardubice.JPG

jarmark_pardubice_pgm.JPG

Je mi jasné, že srovnávat akci tak velkého města a takové školy s čímkoli tady u nás asi nemá moc smysl, ale docela by se mi líbilo, kdyby se někdo nechal alespoň trochu inspirovat. Na akci se podílí 4 střední místní školy a přitom to vůbec nepůsobí jako nějaké soupeření. Zapojené je muzeum, galerie, divadlo, hasiči, městská policie a řada dalších – celkem 40 stanovišť s povětšinou interaktivní náplní od odkrývání kostry v písečném hrobu přes všelijaká bublání a výbuchy po výrobu ručního papíru. Sluneční hodiny, mobilní planetárium, možnost vyzkoušet si kompenzační pomůcky pro handicapované, motory, strojky, roboti, barvy, jídlo, petriho misky, pozorování oblohy a planet, hlavolamy, daktyloskopie, dílničky, poradna pro nákup v autobazaru, patinování, obvazová technika, elektromobil, finanční gramotnost, fraktály, spirometrie, bubliny… Pro každého něco, od mateřských škol po důchodce, od naplánovaných akcí pro náhodné kolemjdoucí. A k tomu spousta akcí po městě (výstavy, přednášky, jízda lodí). Až doma jsem podle té knížečky zjistil, co všechno jsem nestihl a neviděl.

 

 

Tagy