weby pro nejsevernější čechy

Kočky v Liberci (nebo v Kocourkově?)

Tohle se málo ví, ale Liberec má kromě Ještědu (ach, Ještědu! Ta stavba je fenomenální, a vždycky když se zjeví v nějakém průhledu nebo na obzoru vůbec, srdce mi jihne…) ještě jeden symbol, a to kočku. Prostě kočku jednoduchou jako dětská skládačka, kočku mozaiku, kočku mnoha barev a mnoha míst, kde ji můžete vidět.

Na omítkách, na podezdívkách, ale i v patře, nahoře i dole… Může být žlutá, modrá, červená či černá, může být sama a mohou být i dvě.

Žije jako kočka. Není jako pes, pořád u baráku; stará se sama o sebe, nevnucuje se, nevlichocuje, jenom prostě je.

Nikdo pořádně neví, kde se vzala.

A když člověk zapátrá, najde na těch internetech jenom několik zmínek. Nejobsáhlejší je web mozaikové kočky cé zet, který nevypadá, že by byl příliš často aktualizován, a neřekl bych, že má něco společného s autorem samotného street artu.

Dočteme se, že kočka je vyrobena ze skleněných nebo keramických kachliček, že kočka může být pěnová nebo plastová, ale také molitanová nebo papírová. Autoři webu shromáždili i několik článků, ve kterých se liberečtí autoři tomuto fenoménu věnovali, nejčastěji kolem roku 2014. Potom jejich pátrání ochladlo, jenomže kočka se množila dál.

V jednom z těch letitých článků najdeme i rozhovor s autorem, Wojtou, který vysvětluje, proč právě kočky: „Liberec je politický Kocourkov, k čemuž se kočky velmi hodí […], a kočky, ať v jakékoli formě, jsou roztomilé a snad nikoho ani neurážejí.“

K tomu lze dodat, že pokud se jedná o politický Kocourkov, mohla by tato zvířata být i leckde jinde (zcela podle známé věty: a tak štěkám jako hrom, ať je koček milión).

A pak je tu ještě jeden aspekt, řekněme komerčně–propagandistický.

Nechápu, proč někdo z Liberce už dávno nevydal pár koček třeba na pohlednicích, protože právě ony se pomaličku nevtíravě staly symbolem tohoto města pod Ještědem, na kterém se mimochodem vyskytují také.

(psáno pro reflex)

Tagy