weby pro nejsevernější čechy

Kašna s pítkem na Tržním náměstí v Liberci

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

Naproti Plaveckému bazénu v Liberci (přes Budyšínskou ulici) v parku na Tržním náměstí stojí moderní fontánka.

Vydlážděné kruhové prostranství, po obvodu doplněné sedací plochou. V mírně vypouklém středu je malý kruhový bazének, v němž stojí kovová plastika – koule, obklopená „chapadly“ s tryskami, které podle odborné databáze mají sloužit jako pítko.

Autor díla: Vladimír Veselý (*1931)
Investor: Technické služby, Liberec

Pítko je umístěno poblíž libereckého plaveckého bazénu, na zadlážděné pochozí ploše, obklopené městskou zelení.

Materiál: kámen, mramor / slitiny železa a neželezné kovy, korozivzdorná ocel

Další info zde ->

Centrální fontána na Tržním náměstí je z roku 1986, kdy střed náměstí získal dnešní podobu. Ta byla jakýmsi pokračováním výstavby plaveckého stadionu, dokončeného v roce 1984. Architektu Švancerovi se podařilo expandovat i do okolí bazénu a vedle atypické čekárny s trafikou na autobusové zastávce zrealizovat jeho novou parkovou úpravu.

Autorem fontány – pítka je novoborský sklářský výtvarník a sochař Vilém Veselý (4. 8. 1931 – 28. 8. 2003). Novému Boru zůstal věrný po celý život; po absolvování tamní Střední průmyslové školy sklářské pracoval jako rytec v ateliérech Uměleckého skla, posléze studoval na VŠUP v Praze u Karla Štipla (1950-1951) pracoval v Borském sklu, po dalším studiu na VŠUP u Stanislava Libenského, Josefa Malejovského a Václava Plátka (1961–1966) jako samostatný návrhář. V letech 1966-1967 byl stipendistou UNESCO na Hochschule für bildende Künste v Západním Berlíně.

Materiál: nerezová ocel
Rozměry: ∅ 70 cm, výška 160 cm
Poloha: V parkově upravené ploše uprostřed Tržního náměstí

V budoucnosti by měla fontána změnit místo při plánované rekonstrukci:

Své místo změní fontána, která je teď uprostřed náměstí. Přesune se do jižního cípu zelené plochy. V jejím středu pak architekti počítají s místem pro grilování se stolem a lavicemi.

Series Navigation<< Kašna v horní (severní) zahradě zámku v PloskovicíchKašna v parku v Sadové ulici v Dolní Poustevně >>
Tagy