weby pro nejsevernější čechy

Pamětní deska obětem sovětské okupace z 21. srpna 1968 na budově radnice v Liberci

Na budově radnice na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci vpravo od hlavního vchodu je umístěna pamětní deska obětem sovětské okupace z 21. srpna 1968.

Odborný web pamětních míst uvádí:

Bronzová pamětní deska obětem invaze se stylizovanými tankovými pásy byla odhalena městem Liberec 21. srpna 1990 z iniciativy Miroslava Bernarda, který byl 21. srpna 1968 v Liberci postřelen a jemuž je věnován poslední článek tankového pásu beze jména. Autorem desky je akademický sochař Jiří Gdovín. Dodatečně zde byla instalována doplňující deska připomínající i zraněné.

Devět obětí v Liberci zemřelo 21. srpna ráno, když sovětská kolona projíždějící centrálním libereckým náměstím asi v 8.30 zahájila střelbu a poté když kolem 11. hodiny sovětský tank vybočil ze směru jízdy a narazil do podloubí jednoho z domů na náměstí. Padající zdivo zasypalo několik lidí. Fotografie Václava Toužimského zachycující dramatický okamžik se stala jednou z obrazových ikon historie srpnové intervence.

Na webu Spolku pro vojenská pietní místa jsou evidovány desky samostatně:

Pamětní deska obětem intervence

Nápis:
EVA LIVEČKOVÁ, RUDOLF STARÝ, BOHUMIL KOBR, STANISLAV VESELÝ, JOSEF FIALKA, ZDENĚK DRAGOUN, JINDŘICH KULIŠ, MIROSLAV ČÍŽEK, VINCENC BŘEZINA

21. SRPEN 1968

Poznámka: Spodní část desky je stylizována do podoby tankového pásu se zrcadlově zobrazenými jmény.

V Centrální evidenci válečných hrobů není pamětní deska evidována.

Pamětní deska obětem intervence

Nápis:
VE STŘEDU 21. SRPNA 1968, PO VPÁDU PĚTI
ARMÁD VARŠAVSKÉ SMLOUVY DO NAŠÍ ZEMĚ,
BYLO V RANNÍCH HODINÁCH V BLÍZKOSTI TÉTO
RADNICE ZASTŘELENO SOVĚTSKÝMI OKUPAČNÍMI
VOJÁKY 18. GARDOVÉ „INSTERBURSKÉ“ DIVIZE
9 OBČANŮ LIBERECKA. DALŠÍCH 45 NAŠICH
SPOLUOBČANŮ BYLO STŘELBOU ZRANĚNO.

ON WEDNESDAY 21ST AUGUST 1968, AFTER THE
INVASION OF OUR COUNTRY BY FIVE WARSAW
PACT ARMIES, 9 CITIZENS OF THE LIBEREC REGION
WERE SHOT DEAD NEAR THIS TOWN HALL BY
OCCUPYING SOVIET TROOPS OF THE 18TH
INSTERBURG GUARD DIVISION ANOTHER 45 OF OUR
CITIZENS WERE INJURED DURING THIS SHOOTING.

Poznámka:

Malou bronzovou desku navrhl stejný autor jako pomník – liberecký sochař Jiří Gdovín. Deska se na zdi poprvé objevila v Den boje studentů za svobodu a demokracii 17. listopadu 2011. „Nedělali jsme ani žádné odhalení desky. Chtěli jsme, aby působila spíš nenápadně,” řekla Naděžda Charyparová z tiskového oddělení libereckého magistrátu. „Důvod byl jednoduchý. Na radnici přišel před časem Miroslav Bernard, sám v srpnu 1968 postřelený a po roce 1989 zakladatel Občanského fóra ve městě. Vyprávěl, že skutečně rusky mluvící průvodce vysvětloval zahraničním turistům, že pomník uctívá padlé sovětské vojáky,” dodala.

„Nám všem připadá tankový pás jasný, ale návštěvníci ze zahraničí mohou mít pochybnosti,” doplnila N. Charyparová s tím, že samotná deska nemá nic zobrazovat, jen informuje. Nedělá si ambice být uměleckým dílem, jakým je tankový pás s otiskem jmen těch, kteří srpnovou invazi nepřežili.

Nenápadná deska ale obsahuje jednu nepřesnost. Uvádí, že v srpnu roku 1968 bylo sovětskými okupanty zastřeleno u radnice devět občanů. Ve skutečnosti jich vojáci smrtelně postřelili šest. Další dva lidi zasypaly sutiny bortícího se domu v podloubí na náměstí, do něhož narazil sovětský tank. Devátý člověk byl cisternovým vozem přimáčknutý na zeď dalšího domu v podloubí. „Je to škoda, že nápis je nepřesný. Měli na desku napsat, že devět lidí zahynulo. Teď s tím už asi nejde nic dělat,” řekla Markéta Lhotová ze Severočeského muzea.

Oběti srpna 1968
– Vincenc Březina (1901), zasypán zdivem
– Miroslav Čížek (1945), zasypán zdivem
– Bohumil Kobr (1896), rozmáčknut cisternovým vozem
– Zdeněk Dragoun (1949), průstřel hrudníku
– Josef Fialka (1903), průstřel břicha a následné vykrvácení
– Jindřich Kuliš (1943), průstřel hrudníku, břicha a vykrvácení
– Eva Livečková (1937), zasažena kulkou do krku
– Rudolf Starý (1905), smrtelně zraněn zřejmě odraženou střelou
– Stanislav Veselý (1924), postřelen do hrudníku
(Zdroj: Zuzana Minstrová, http://liberecky.denik.cz )

V Centrální evidenci válečných hrobů není pamětní deska evidována.

Series Navigation<< Pomník Rudé armády v parku v Národní ulici ve VarnsdorfuHrob Augustina Šruty na hřbitově ve Slaném >>
Tagy