weby pro nejsevernější čechy

Plastika Kapka před Plaveckým bazénem v Liberci

Pod úrovní okolního terénu, tvořeného ulicí Budyšínskou, před Plaveckým bazénem v Liberci, je umístěna kovová plastika Kapka.

Pod travnatým svahem vpravo od vstupu do bazénu je na vydlážděné ploše, od svahu oddělené nízkou zídkou, plastika Kapka.

Kovová plastika v podobě kapky, jejíž nedílnou součástí je i kamenný dlážděný povrch (žula), jehož plastické ztvárnění naznačuje zčeřenou vodu, je umístěna před libereckým plaveckým stadionem. Umělecké dílo doplnilo Tržní náměstí při výstavbě plaveckého bazénu roku 1984.

Autoři díla: 
Jan Lukáš (*1944) (hlavní autor)
Oldřich Plíva (*1946) (další autor)
Pavel Švancer (*1934) (architekt)
J. Dostál (další autor)
Investor: Městský stadion Liberec

V některých textech je Kapka zmíněna, jako např. v informacích o plánované rekonstrukci bazénu:

Současný plavecký stadion na Tržním náměstí byl podle mluvčího města Jana Krále v době svého vzniku odborníky vysoce hodnocen. … Při stavbě se architekt Pavel Švancer neomezil na samotnou budovu, ale řešil ji současně s přilehlou plochou Tržního náměstí, kterou pojal jako odpočinkový prostor. Stadion doplňuje i umělecké dílo známé jako Kapka. Výtvarníci Jan Lukáš a Oldřicha Plíva nechali pomyslně zčeřit žulovou hladinu dopadající kapkou z nerezové oceli.

Series Navigation<< Socha Hřbitovní u městského hřbitova v Dolní PoustevněPomník Václava Šamánka u Základní školy 5. května v Šamánkově ulici v Liberci >>
Tagy