weby pro nejsevernější čechy

Výstava betlémů v Mimoni 2018-2019

Článek je součástí seriálu Muzea

Ani letos jsem nemohl vynechat v čase vánočním mé oblíbené Městské muzeum Mimoň, kde právě probíhá již 6. výstava betlémů.

Jsem v tomto muzeu oproti jiným lokalitám poměrně častým návštěvníkem, a na betlémy jsem se sem vypravil už potřetí (čímž jsem překvapil sám sebe, ale fakt už potřetí).

Ve čtvrtek 27. 12. 2018 jsem byl prvním návštěvníkem. Když jsem vzal za kliku, ještě bylo zamčeno. Jen a jen pro mne se v obou patrech expozice pouštěly koledy… Letos tu bylo hodně naší národní kuriozity – reklamních betlémů, které jsem před dávnými věky viděl v muzeu v Kamenickém Šenově. Pokud mohu soudit, jádro výstavy letos patřilo soukromému sběrateli z Vysokého nad Jizerou. Ale byly tu i zápůjčky od mnoha dalších, z muzeí, ba i jeden kousek z českého Nizozemí (papírák z Mikulášovic). Mnoho tradičního, proti tomu kousky netradiční – buráky, pedig, vizovické těsto. Domácí i zahraniční, orientální, krojované i modernizované, obří i ve skořápce ořechu. A letos konečně ten dlouho sháněný pohyblivý. Tak vyražte, ještě je čas.

Rok 2016/2017 ->, rok 2014/2015 ->

 

Series Navigation<< Sklářské muzeum v Kamenickém ŠenověVýstava betlémů v Mimoni 2014-2015 >>
Tagy