weby pro nejsevernější čechy

Kostelní betlém na Studánce

Když jsem začátkem letošního roku dával dohromady s pomocí Kláry Mágrové přehled zdejších (především kostelních) betlémů, nebyl zdaleka úplný a vyčerpávající. Další z takových skvostů je k vidění třeba v kostele sv. Františka z Assisi na Studánce. Inu, vlastně.. k vidění… Nebýt stručné upoutávky v předvánočním Hlasu severu, že se v kostele na Štědrý den bude konat vánoční rozjímání, při němž bude zdejší betlém vystaven, nevěděl bych o něm. Takhle jsem od betléma živého vyrazil za poznáním. Jaký to kontrast – lidí jen pár, ticho a klid… Kdy je k vidění jindy než v právě mnou využitý okamžik, to neporadím.

Jedinou zmínku se mi o tomto betlému podařilo objevit v knížečce „Betlémy a betlemáři Šluknovského výběžku„, kde je na straně 62 v přehledech uvedeno, že byl do zdejšího kostela věnován kolem roku 1902 z Křečan. Figury (20 cm) vytvořili Bitnner, Thiele, Herbich aj., zvířata Ohme a Stolle. Takže pokud někdo víte víc, pěkně prosím, podělte se o informace.

Podle informace od pana Jana Rody jde „jen o torzo, sestavené z toho, kde co bylo. Město je kvalitní, figurky mnohdy ze sádry – ne nemůže to být sestava, která přežila konec války“.

 

 

Tagy