weby pro nejsevernější čechy

Výstava betlémů v Mimoni 2014-2015

Článek je součástí seriálu Muzea

Když jsem vyrazil za betlémy do Mnichova Hradiště, samozřejmě jsem si naplánoval na cestu více cílů – jedním z nich se stalo Městské muzeum Mimoň, kde se do neděle 4. ledna 2015 koná (jak jinak) také výstava betlémů.

Jak jsem se tak odpoledními zasněženými lesy a poli z Mnichova Hradiště vracel zpět, říkal jsem si, že mne už vcelku nemá co překvapit. Óóó, jak jsem se mýlil! Nevím, zda prostory bývalého špitálu a pozdější městské knihovny u Božího hrobu v Mimoni znáte, ten prostor je půvabný a působivý sám o sobě. A což teprve tehdy, když celá dvě patra zaplní betlémy. I tady jich byla celá řada zapůjčena od soukromníků, ale značnou část tvořily i exponáty muzeální – mnoho z České Lípy, z betlémářského muzea na Karlštejně, ba dokonce jeden kus z Rumburka. Několik betlémů vystřihovaných, a to nejen od Vránových, něco skla ze Železného Brodu (ten ultramoderní „svícnový“je opravdu zvláštní), drátované, z rybích šupin, betlémy – kraslice či betlémy ve vejci, betlém z korkových špuntů – to vše doplňuje to obvyklé, co by člověk čekal. A po na stěnách spousta velkoformátových fotografií o betlémech, proložených mnoha informačními texty (i o výběžansko-šluknovském betlémářství). Fakticky smekám.

Další podobná šance bude až za dva roky, kdy je snem organizátorů získat pro výstavu i nějaký betlém mechanický. Tak kdybyste o nějakém, který bude na sezónu 2016/2017 volný věděli, dejte do Mimoně echo. A zatím si tam naplánujte do neděle výlet.

 

 

Series Navigation<< Výstava betlémů v Mimoni 2018-2019Muzeum Sokolov >>
Tagy