weby pro nejsevernější čechy

Výstava betlémů v Chomutově 2016

Když jsem se v říjnu letošního roku konečně po mnoha odkladech dostal do jedné z expozic Oblastního muzea v Chomutově (tzv. dům Jiřího Popela, objekt bývalé jezuitské koleje), kladl mi zdejší průvodce na srdce, abych ve vhodnou chvíli nezapomněl na vánoční výstavu v další expozici, kterou je objekt radnice, propojený s kostelem sv. Kateřiny.

Kupodivu se podařilo, a cestou ze západních Čech, pln dojmů z tradiční výstavy v Ostrově, zaskočil jsem se podívat, jak se se stejným tématem vypořádávají tady. A byl jsem hodně překvapený.

Součástí stálé expozice muzea je totiž pohyblivý betlém Josefa Fialy se 444 figurkami, u kterého se dá trávit snad nekonečně času a objevovat stále nové a nové. Na obrazovce u betléma běží spot, na který se vyplatí chvíli dívat – dozvíte se, že v něm sedí a vyřezává samotný nedávno zesnulý autor, že tu slepicím sype jeho maminka, k vidění je místní malíř Kamil Sopko či pokuřující kurátorka vánočních výstav Eva Šamšulová. Ta je autorkou zajímavé publikace Betlémská kronika, kterou můžete pořídit u pokladny. Na 64 stranách je v ní popsána a obrazově zdokumentována historie vánočních výstav v muzeu od jejich zrodu v roce 1990 do roku 2003 + medailonky tvůrců a sběratelů.

Samotná výstava je v jedné z místností za stálou expozicí. K vidění je tu řada exponátů ze soukromých sbírek i zápůjčky z různých muzeí, a nutno uznat, že rozdíl ve stylu oproti výše zmíněné výstavě je znatelný. Asi budu muset toto místo zařadit do vánočního itineráře.

Tagy