weby pro nejsevernější čechy

Vánoční výstava betlémů v rumburském muzeu 2014

Jako každý rok se koná v rumburském muzeu tradiční vánoční výstava betlémů, přístupná od 2. prosince 2014 do 30. ledna 2015. Zrovna moc měst a míst se u nás ve Výběžku muzejními expozicemi pochlubit nemůže, vlastně aktuálně jediným oprávněným nositelem takového názvu je pobočka oblastního muzea Děčín v Rumburku. A i tady se, stejně jako každý rok, přidali k těm, kdo veřejnosti ukazují um a píli předků a původních obyvatel (i když bývaly časy, kdy tu bylo podstatně živěji). Pokud budete mít alespoň chvíli čas, najděte si volnou chvilku a skočte se podívat (i když otevírací doba není návštěvníkům až tak nakloněna).

Naštěstí jsem v muzeu dostal podrobné informace, takže se mohu podělit nejen o obrázky:

V letošním roce je prezentováno cca 60 betlémů. Návštěvníci mohou shlédnout tradiční stavěcí a skříňkové betlémy, betlémy z papíru, šustí, perníku a vosku. K vidění jsou betlémové figurky současných řezbářů Jaroslava Blažka z Rumburku, Jaroslava Koděry z Mikulášovic a Jiřího Martínka z Panského.

V letošní výstavě je přístupný skříňový betlém Dominika Rudolfa (1863-1899) ze Studánky. Autorem malovaného pozadí je Eduard Kindermann (1867-1949).

Obdivovatelé malíře Augusta Frinda (1852-1924) z Krásné Lípy mohou vidět jeho obrazy Večer Tříkrálová, na kterém je zachycena rodina řezbáře Floriana Liebsche z Dolních Křečan, V náručí lásky a krajinu v okolí Vlčí hory.

Dále je vystaveno torzo z mechanického Kiesslichova betlému. Betlém vytvářely tři generace rodiny Kiesslichových v podstávkovém domě v Radniční ulici v Rumburku. Betlém měřil cca 36 metrů a počet pohyblivých figurek dosahoval tisícovky.

V hale muzea je vystaven nejstarší exponát betlémové sbírky (kolem roku 1800) – skříňový hornický betlém s postranními křídly.

A i když nesmíme ani naznačovat, snad se vypravíme do muzea už brzy za dalšími chystanými novinkami.

 

 

Tagy