weby pro nejsevernější čechy

Pivovar Frankies (Břeclav)

Ač v podstatě v Břeclavi na hlavní třídě, na ulici J. Palacha na cestě od vlakového nádraží před mostem přes Dyji, nepozorným očím skryt v průchodu do domu č.p. 121/8 (bývalý hotel Grand) se nachází minipivovar Frankies.

Kdo mne alespoň trochu zná, dobře ví, že nejsem žádný pivař. Domů si nekupuji, vydržím bez něho klidně dlouhé měsíce, dopřávám si jen příležitostně. Třeba na výjezdu do vzdálených měst.

Na webu se lze dočíst:

Pivovar Frankies byl založen dvěma přáteli v září 2014. Po více než dvou letech testování pivních speciálů v garážových podmínkách, plánování, technických příprav a samotné výstavby byl minipivovar připraven ke svému otevření.

Pivovar vznikl z lásky k pivu a z našeho přání, abychom si mohli dát ve svých oblíbených hospůdkách výborné pivo. Ochutnali jsme celou řadu piv z Česka i ze zahraničí a zjistili jsme, že pivní svět je neuvěřitelně rozmanitý – narozdíl od toho, co se nám snaží namluvit pivní giganti, kteří vaří europiva bez duše.

Z toho pramení i celá filozofie Frankies – poctivost při přípravě piva samotného a rozmanitost jeho nabídky.

Pár piv tu vaří stále (měla by to být tato skupina – Ležák, Frank APPA, Frank APPA *Dark Edition*, Summer Fruit Ale, 5-Fingers). K tomu ale opět citace z webu:

Rádi experimentujeme, takže naše nabídka je rozmanitá a mění se jak podle sezóny tak taky z týdne na týden podle toho, s jakým šíleným nápadem přijde sládek ráno do pivovaru.

Původně zřejmě pivovar fungoval jako uzavřený provoz, nyní je k dispozici i sporadicky otevřená prodejna – výčep. Ze zprávy na webu nelze poznat, kdy se tak stalo:

Nově jsme pro vás otevřeli přímo v prostorách pivovaru prodejnu, kde si můžete vybrat z několika druhů čepovaných piv, nebo zakoupit piva v láhvi. Otevírací doba je středa, pátek a sobota, pokaždé od 15:00 do 20:00. Stavte se, u zdroje chutná vždy nejlíp.

Prodejnička je to jednoduchá – dva stoly, sedačka a pár židlí, pár regálků s kytičkami, chlaďák, a hlavně bar pult. Na plotovém pletivu visí tabule s aktuální nabídkou. Při rozhlížení každému docvakne, proč je všechno Frank (od jména pivovaru přes názvy piv až po grafiku) – pánům majitelům zřejmě učaroval svou hudbou Frank Zappa. Jen mne trochu zaskočilo, že jsem tu byl sám…

Času jsem měl málo, po kapsách jen pár drobných, tudíž jen namátková ochutnávka malé porce. Z „profesního“ zájmu volím Choco Stout – jednak jde o silnější pivo (po všech těch pivních festivalech mám pocit, že pod 12° je to jen voda) a má příchuť kakaa. Zpětně to vypadá, že jsem se trefil do toho nejlepšího, co se dalo vybrat. Já byl spokojen, a pokud to v létě při výletu a Moravu vyjde, rád sem zaskočím znovu.

Pro porovnání bych býval ochutnal něco i z místního zámeckého pivovaru (už třeba jen proto, že krom Kance a Berana tu vaří i Podlužan). Ale při bloumání městem jsem nezaznamenal na žádné z míjených hospod, že by se holedbala čepováním domácí produkce…

Upoutávka na pivovar na ulici J. Palacha
Vstup do pivovaru a prodejny
Choco Stout
Interiér prodejny
Nabídka na čepu (16. 3. 2019)
Tagy