weby pro nejsevernější čechy

Mozaika na fasádě bývalého obchodního střediska Jitřenka v Chomutově

Prostranství před Základní školou akademika Heyrovského v Chomutově na protější straně uzavírá bývalé obchodní středisko Jitřenka, na jehož fasádě je mozaika.

V objektu dnes sídlí kde co, jak mu místní říkají, nemám tušení, vycházím z toho, co na mne vyplavalo prostřednictvím Googlu.

Autorem je sochař a malíř Antonín Stibůrek (* 20. února 1942, Krhanice). Wiki sice píše o řadě ocenění jeho tvorby, ale většina dostupných zdrojů ukazuje jen a pouze tuto skleněnou mozaiku (další jeho dílo bylo nedaleko na budově Prioru, dnes již „neexistuje“):

Dle různých zmínek snad 60. – 70. léta 20. století. Poměrně překvapivě je jinde v odborné literatuře autor přejmenován na Vladimíra:

Vladimír Stibůrek – mozaika Jitřenka v Chomutově, kde je litá mozaika kombinovaná s řezaným plochým sklem a pravděpodobně i se sintrovanou mozaikou.

Něco podrobnějšího:

Mozaika je instalována nad vchodem do budovy nákupního střediska na sídlišti Horní Ves.
Výška: 360 cm
Šířka: 580cm
Odhad datace: 1960 až 1979
Mozaika zhotovená podle návrhu Antonína Stibůrka, vznikla nejspíše v 60.–70. letech 20. století. Posloužila jako umělecká výzdoba nákupního střediska na sídlišti Horní Ves. Abstraktní kompozice kombinující odstíny modré a červené v krystalických útvarech doplněných trojicí kruhů je osazena na ležatě obdélném panelu v prvním patře budovy.
2015 – Z mozaiky je vypadáno velké množství jednotlivých kostek.

Poslední větu mohu potvrdit, je aktuální dodnes.

Series Navigation<< Keramická plastika tetřeva za Základní školou Hornická v ChomutověSocha Niké u vstupu do Základní školy akademika Heyrovského v Chomutově >>
Tagy