weby pro nejsevernější čechy

Mozaika v prostoru pod terasami budovy Magistrátu města v Mostě

Na severní straně budovy Magistrátu města v Mostě je na zdi směrem k náměstí Velké Mostecké stávky umístěna velká kamenná mozaika.

Pod terasami budovy mezi výkladními skříněmi našla místo v roce 1975, jejím autorem je pedagog a malíř Josef Menš (16. 5. 1920 Hrochův Týnec – 28. 8. 1983 Děčín).  Všechny prameny o mozaice hovoří jako o bezejmenné. Některé zmiňují jako spoluautora J. Burdu. Mozaika má na výška 342 cm a na šířku 370 cm.

Josef Menš studoval v ateliérech na pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a po dokončení studia působil jako učitel výtvarné výchovy. Často pracoval na úkolech do veřejného prostoru. Navrhl několik skleněných mozaik pro Ústí nad Labem a pro Most: ve vstupní hale nádraží ČD v Ústí nad Labem mozaiku s postavami dělníků, další na sídlišti Severní terasa tamtéž, nebo před mateřskou školou ve Stříbrníkách a pro interiér základní školy na Kamenném vrchu (1980). V prostoru v Muchově ulici v Ústí nad Labem se uplatnily Menšovy mozaikové kompozice na betonových plastikách. Představují děti hrající si pod sluncem, volejbalisty a fotbalisty. V Mostě pod terasami budovy magistrátu je zasazena kamenná mozaika se třemi ženskými postavami z roku 1975.

Series Navigation<< Keramická plastika u Kulturního domu v MostěPomník Floriana Leopolda Gassmanna u Městského divadla v Mostě >>
Tagy