weby pro nejsevernější čechy

Mozaika před vstupem do kostela svatého Bartoloměje v Rakovníku

Na ploše posledního schodu před vstupem do kostela svatého Bartoloměje v Rakovníku se nachází obdélná mozaika.

Ačkoli existují specializované weby na cokoli včetně mozaik, nepodařilo se mi nikde objevit ani zmínku. Po stranách jsou hradby s branou a dvěma věžemi, motiv, který je na městském znaku. Vlevo bez brány s trojúhelným štítem, vpravo s cimbuřím, otevřenými vraty a zdviženou mříží. Vlevo stavbu překrývá bílý štít s černou orlicí, vpravo na bílém štítu červený rak. Uprostřed pak labuť, klovající si do hrudi, z níž prýští krev. Snad jde o nějakou místní pověst, legendu, pohádku, bohužel nedokážu najít nikde žádnou zmínku.

Odvolávám, co jsem odvolal – mezi materiály, které jsem nahromadil v místním infocentru, je i magazín Rakovnická mozaika z roku 2018, ve kterém se mi podařilo objevit zmínku:

Před hlavním vchodem do kostela se nachází pozoruhodná alegorická mozaika obětavého Krista (pelikán, krmící mláďata svou vlastní krví), zhotovená koncem 19. století v rakovnické keramické továrně, tzv. šamotce.

A nakonec u zmínka na wiki: U vchodu je  je vyobrazení pelikána a zemský a městský znak z roku 1895, vyhotovené firmou Kasalovský a Sommerschuh.

Series Navigation<< Pamětní deska Zikmunda Wintera na gymnáziu na Žižkově náměstí v RakovníkuMozaika Pieta na stěně kostela svatého Bartoloměje v Rakovníku >>
Tagy