weby pro nejsevernější čechy

Část skleněné mozaiky Země v atriu Magistrátu v Mostě

V atriu budovy Magistrátu v Mostě je na stěně umístěna část skleněné mozaiky Země.

Jedná se o část z původní mozaiky akademického malíře Jaroslava Bejčka, umístěné na atice budovy magistrátu města. Restaurováno a instalováno Ing. Norbertem Kostřicou v roce 2012. Zachovány díly – výška 2 m, šířka 0,65 m – 4 menší části, výška 3 m, šířka 0,65 m – 2 větší části. Dílo bylo dle tohoto webu vytvořeno s pomocí n. p. Železnobrodské sklo.

O mozaice v katalogu Umělecká díla Jaroslava Bejčka a Li Ki Sun v Mostě:

Mozaika byla vytvořena v letech 1969-1976 a původně byla umístěna na atice budovy národních výborů.

V roce 2011 zrestauroval některé části mozaiky Norbert Kostřica, přítel Jaroslava Bejčka, a roku 2012 je umístil na pilíř v atriu magistrátní budovy.

Mozaika, znázorňující průřez mosteckou krajinou, zdobila vnější atiku původní budovy do srpna roku 2008. Pak muselo být dílo zcela demontováno, neboť skleněné části začaly opadávat. 

„Kotvící materiál, zajišťující upevnění desek s mozaikou do stěn budovy, vykazuje známky nestability,“ oznámil magistrát. Mozaika, vysoká dva metry a měřící na délku 84 metrů, je nalepena na hliníkovém plechu připevněném k objektu šrouby.

O mozaice zde ->

Katalog k výstavě manželů Bejčkových v Brně z roku 1977 uvádí název “Země dárce života” a rozměr 560 m2 (původní rozměr mozaiky podle jiných zdrojů  2 m x 84 m).

Dnes zcela odstraněno, fragment rekonstruován Ing. Norbertem Kostřicou v roce 2012 a umístěn v atriu magistrátu. Norbert Kostřica zachránil větší množství panelů a umístil je v areálu společnosti Český porcelán, a.s. v Dubí a na fasádě rodinného domu v Hoštce.

Series Navigation<< Sochy alegorií živlů před Magistrátem v Mostě – Oheň / PrométheusSocha svatého Václava u pramene v Semilech >>
Tagy