weby pro nejsevernější čechy

Těšíme se na jaro – Jarní houby 6

Jarní skvosty – tak by se mohl jmenovat další díl o jarních houbách. Ukážeme si, jak dokážou být houby krásné. Z hlediska konzumu bude tento díl poněkud chudý, ale pestrost plodnic nám to vynahradí. Všechny tři druhy, které si představíme, svými křiklavými barvami prakticky nejdou v přírodě přehlédnout. Co ale není snadné, je najít biotop, nerostou rozhodně všude.

Ohnivec rakouský (Sarcoscypha austriaca)
Tento ohnivec je asi nejméně vzácný, ale běžná houba to není. Výborně vzdoruje mrazu, takže ho můžeme výjimečně nalézt už v prosinci ve formě mladé plodnice, která přečká zimu a třeba v březnu roste vesele dál. Roste hlavně na zvláštních místech, kam by normální houbař nevkročil – různé zarostlé remízky, mechem porostlé škarpy a všude tam, kde se vysekává nálet a drtí větvičky, třeba i pod dráty vysokého napětí. Potřebuje totiž právě ty větvičky, na kterých roste. Dokáže ale vyrůst i v listnatém lese a na jeho okraji. Plodnice tvoří jakési mističky, uvnitř sytě červené barvy, na povrchu světlejší. Ke dřevu jsou připojeny světlým krátkým třeněm (nožkou). Je udáván jako nejedlý druh. U nás rostou ještě dva podobné ohnivce, k jejich rozlišení však nestačí pouhé oko, je třeba mikroskopie.


Ohnivec zimní (Microstoma protractum)
Vzácná jarní houba, která roste od února do dubna v listnatých a smíšených lesích z větviček ponořených v zemi. Obvykle tvoří trsy, ve kterých dokážou být jednotlivé plodnice i velmi početné. Vzrůstem to není velká houba, otevřené kalíšky mají v průměru okolo 1 – 2 centimetrů. Dohání to ale svou krásou, vypadá jako malý, červeně rozkvetlý tulipánek, trs pak skoro jako kytice ve svazku. Ohnivec zimní je těžké najít, často bývá totiž pod listovým opadem. Jde o nejedlý druh, který je zařazen v Červeném seznamu jako ohrožený.


Krasočíška žlutá (Caloscypha fulgens)
Je považována za jednu z nejkrásnějších jarních hub. Roste od dubna do května v lesních i nelesních biotopech, zejména na vápenitých půdách – často pod jedlí nebo břízou. Tvoří kalíšky o průměru až 4 cm, uvnitř sytě žluté až oranžové, zvenku špinavě citronově žluté s olivovými nebo namodralými tóny. Jde o nejedlý druh, který je zařazen v Červeném seznamu jako ohrožený.

Tagy