weby pro nejsevernější čechy

Těšíme se na jaro – Jarní houby 7

Představili jsme si jarní houby jedlé i nejedlé a jen v případě ucháče obecného šlo o jedovatou houbu, Ale na jaře roste jedovatých druhů vícero. Nyní si ukážeme tři houby, na které bychom si měli dát v jarním období opravdu pozor.

Vláknice začervenalá (Inocybe erubescens)

Tento druh můžeme v některých atlasech najít také pod názvem vláknice Patouillardova. Roste od května do června ve světlých listnatých lesích, zejména pod habry, lípami a duby. Někdy ale dokáže vyrůst i v parcích a zahradách. Je to středně velká houba (klobouk může mít i 10 cm v průměru), barevně světlá s červenými tóny na klobouku a to hlavně v dospělosti na otlacích. Jde o prudce jedovatou houbu, známy jsou i smrtelné případy. Obsahuje totiž vysoké množství jedu zvaného muskarin. Nehezký průběh otravy tak začíná poměrně záhy nevolností, pocením, slnivostí, dále následují průjmy, křeče, zvracení a někdy končí dušností, poruchou srdečního rytmu, ztrátou vědomí. Dejte si tedy na ní pozor, obzvlášť při sběru májovek, jsou případy, kdy tyto houby dokážou růst pospolu.

Baňka velkokališná (Sarcosphaera coronaria)

Vzácná a zvláštní jarní houba, která roste od května do července v jehličnatých a smíšených lesích. Nejvíce pod borovicemi na vápenatém podloží. Její zpočátku kulaté plodnice jsou uvnitř duté a v dospělosti prasknou a rozvinou se jako tulipán, navíc jsou uvnitř krásně fialové oproti špinavě bílému povrchu. Však také její slovenské jméno zní „tulipánovka“. Jde ale o silně jedovatý druh – po požití může způsobovat zvracení, průjmy, kolaps i smrtelné otravy. Baňka velkokališná je zařazena v Červeném seznamu jako ohrožený druh.

Závojenka jarní (Entoloma vernum)

Šedohnědá až černohnědá lupenatá houba střední velikosti, dospělé plodnice mohou mít šíři klobouku do 7 cm. Roste od března do června v jehličnatých i listnatých lesích, hlavně na prosvětlených místech. Je to prudce jedovatá houba, která může způsobit velmi závažné otravy, výjimečně i smrtelné, jed postihuje ledviny. Pozor musíme dávat hlavně na záměnu s jedlou závojenkou podtrnkou, uvedenou v minulém díle.

 

Tagy