weby pro nejsevernější čechy

Niedergrund bei Warnsdorf

Nesnáším výšky, nejsem správný a plnohodnotný sběratel regionálních archiválií, nejsem fotograf krajinář – když se toto všechno skloubí, ženou mě objevené staré pohlednice na věž kostela fotit výhledy do okolí.
To, že jsem v mrazivém počasí o víkendu navštívil adventní trhy v Dolním Podluží mělo i svůj skrytý důvod. Doufal jsem totiž, že by mohla být otevřena kostelní věž – což se nakonec k mé radosti stalo. Nějak se totiž v mých rukách ocitly dvě pohlednice, jedna s popiskem Niedergund bei Warnsdorf a druhá Panorama von Sct. Georgenthal, Sudetengau.

Obě pohlednice jsou sice posílány v čase poválečném (15. VI. 1946 a 7. I. 1947), leč ta druhá je jasně „válečná“, ta první možná ještě starší. A obě jsou jednoznačně foceny právě z věže kostela svaté Kateřiny.

U té první to nebyl problém, rozeznat křižovatku a budovu kina, domy jsou jakž takž na svém místě, není to tak daleko a docela se nechal zachytit stejný výřez.

U té druhé to ovšem bylo podstatně horší – obzor (a kopečky) v mlze, zástavba hodně odlišná, takže se lze chytit snad jen a pouze podle věže jiřetínského kostela Nejsvětější Trojice, ostatní domy se mi většinou nedařilo ztotožnit.

Obě pohlednice jsou odesílány z pošty Dolní Grunt u Varnsdorfu a popisují známým v Žamberku, že je to tady mnohem lepší než v Rokytnici, odkud se pisatelé přestěhovali, protože je tady všude dost práce. A na konec historického okénka aktuální záběry v neřezané podobě:

Tagy