weby pro nejsevernější čechy

Masarykova vyhlídka (Besedické skály)

Na trase žluté turistické značky Okruh Dr. E. Beneše, souběžné s Naučnou stezkou Besedickými skalami, je v severní části okruhu poblíž vrchu Sokol (562 m n. m.) pod vyhlášenou vyhlídkou Sokol skryta další, nesoucí jméno Masarykova.

Pokud se chcete o vyhlídce a historii Benešova okruhu dozvědět maximum, je nejlepší sáhnout po knize Marka Řeháčka a Jana Pikouse Příběhy skalních vyhlídek Českého ráje. O zmíněném Sokolu a sousedící Masarykově vyhlídce je psáno na stranách 138 až 141.

Kousek pod vrcholem nás neznačená stezka dovede k tmavé čedičové skále s úžasným výhledem na Suché skály i vzdálenější krkonošské hřebeny. Toto místo bývalo kdysi nazýváno Masarykova vyhlídka a bylo pojmenováno patrně až v roce 1937, kdy prezident Osvoboditel zemřel. Dnes leží stranou zájmu turistů, doslova ve stínu vyhlídky na Sokolu, a pomalu zarůstá…

Výhled je tu ale dle mého podstatně lepší, než ze značené vyhlídky. S tím zarůstáním je to asi tak, že trochu zarůstá terén, nikoli však výhled. Ten je dle mého podstatně lepší, než od zábradlí Sokola.

Series Navigation<< Hořákova vyhlídka (Besedické skály)Vyhlídka Sokol (Besedické skály) >>
Tagy