weby pro nejsevernější čechy

Věž kostela svatého Jakuba Staršího v České Kamenici

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

K rozhlížení po okolí nám dnes slouží i stavby, které primárně k potěše široké veřejnosti zamýšleny nebyly. Kdo se v sezóně zastavíte v České Kamenici, nemůžete přehlédnout na kostelní věži výrazný transparent, zvoucí k její návštěvě. Čím jiným bych mohl začít, než odkazem na knihu Příběhy lužických rozhleden – je tu samozřejmě i část věnovaná České Kamenici, vyhlídce z kostela pak strany 200 až 202. Pokud jste si ji ještě pořád nekoupili, pak se stavte alespoň na náměstí v Infocentru, materiálů o městě a jeho památkách tu mají dost, mezi nimi třeba svazek č. 2 Vlastivědy Českokamenicka, věnovaný památkám a pamětihodnostem České Kamenice. V ní kromě popisu kostela najdete celou řadu zajímavých tipů, včetně rozhledny na Studenci.

Ale zpět ke kostelu – jsme tu sice kvůli rozhledu, ale pár podrobností neuškodí. Kostel samotný je písemně zmiňován 1352, ale stál tu pravděpodobně o nějaké to desetiletí dříve. Ovšem s ním má ten dnešní pramálo společného – vypleněn byl 1444 vojsky lužického Šestiměstí, takže z gotiky se zachoval jen zbytek portálu ze 14. století na západní straně. Nově postavený kostel prošel několika přestavbami, při jedné z nich na přelomu 16. a 17. století získává díky staviteli Petru Patzenhauerovi svou goticko-renesanční podobu. V té době se jeho součástí stala již dříve postavená věž – zvonice. Ta vznikla v letech 1552-1555 jako samostatně stojící hláska v rámci městského opevnění a v rámci přestavby byla ke kostelu stavebně přičleněna.

Dnes je tedy po moderních rekonstrukcích z devadesátých let 20. století věž přístupná veřejnosti (od roku 1998). Kromě výhledu nabízí dvě stálé expozice – historie města a ze života církve – které jsou částečně umístěny v netradičních prostorech, spojnici kostela s přiléhajícím (a nepřístupným) zámkem. A v rámci prohlídky je také možno nahlédnout do kostela samotného, který je jinak přístupný třeba při koncertech v rámci Letních hudebních slavností Antonína Dvořáka. Inu, vzhůru po schodech!

Komu nestačí fotky, ať to zkusí tady.

Series Navigation<< Maják (a muzeum) Járy CimrmanaRozhledna Ungerberg (Prinz-Georg-Turm) >>
Tagy