weby pro nejsevernější čechy

Sloupský vyhlídkový okruh

Článek je součástí seriálu Naučné stezky, vyhlídkové okruhy

V blízkém okolí Sloupu v Čechách je proznačeno několik místních vyhlídkových okruhů, které nabízejí okružní cesty po zajímavých místech. Jedním z nich je Sloupský vyhlídkový okruh, obsahující několik vyhlídkových stanovišť i prohlídku sloupského skalního města.

Oficiální info z městského webu:

Asi 4 km dlouhý okruh po nejkrásnějších sloupských skalních vyhlídkách byl upraven, označen informačními tabulkami a osazen lavičkami v roce 2004 za pomoci Lesů ČR.

Okruh je označen od Koupaliště i Sloupského hradu. Ulicí Pod Stráží projdeme lesem po obnovené cestě do Lesního divadla, které bylo částečně zrekonstruováno v roce 2004. Po zeleně značené lesní cestě vystoupáme na nejkrásnější sloupskou vyhlídku u bývalé chaty Na stráži. Brzy se dostaneme k rozcestí U křížku s dřevěným křížem obnoveným v roce 2003. Stoupáním se dostaneme na Dolní Hraběcí cestu. Míjíme vyhlídku Emanuela Maxu, Hraběnčinu vyhlídku, Hradní vyhlídku a Maxmiliánovu vyhlídku s překrásnými panoramatickými výhledy na Sloup, Nový Bor a Lužické hory.

Na konci Dolní Hraběcí cesty odbočíme do Sloupského skalního města se třemi dalšími vyhlídkami. Vrátíme se zpět a Konvalinkovým dolem projdeme z lesa ven a kolem hřbitova se dostaneme zpátky do obce.

Barva okruhu: zelená

Přiznám bez mučení, že celý okruh jsem neprošel, byť jsem si jeho část už stihl zopakovat. V roce 2014 od hradu k rozhledně a pak přes vyhlídky do skalního města. V zimě 2021 ze Sloupu roklí pod Samuelovou jeskyní po naučné stezce ke křížku, odtud na vyhlídky, pro jistotu bez odbočky do skalního města. Stojí to za výšlap kdykoli, v jakémkoli počasí. A rád bych, aby to nebylo naposledy, co jsem tu byl – už kvůli dalším okruhům.

Series Navigation<< Naučná stezka Slánská horaNaučná stezka Bertino údolí >>
Tagy