weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Na Stráži (Sloup v Čechách)

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

K místům, odkud se naši předci rozhlíželi již dávno, leč rozhledna je tu hodně nová, patří skalní ostroh Na Stráži blízko obce Sloup v Čechách.

O rozhledně lze najít mnoho informací na internetu, přes své mládí ale ani ona nechybí v knize Příběhy lužických rozhleden (strany 209 až 209). Návštěvnosti této stavby pomáhá dozajista nejen to, že je součástí sloupských vyhlídkových okruhů, ale především to, že ji nemůže přehlédnout žádný z návštěvníků zdejšího skalního hradu.

Po roce 1933 byla na skále Breiterstein (česky Široký kámen) s pěkným rozhledem postavena turistická chata s výletní restaurací Wachsteinbaude. Skále se říkalo také Na Stráži (Wachtstein, Strážní kámen) podle pozorovacího stanoviště, které zde zřídili v roce 1634 za třicetileté války Švédové. Později zde byla dřevěná chata využívaná jako rekreační středisko. To bylo po roce 1990 opuštěno a roku 1999 chata shořela. Její zbytky byly odstraněny roku 2005.

Nový projekt počítal se stavbou penzionu a 40 metrů vysokého vysílače pro mobilního operátora T-Mobile. Projekt byl pro silný odpor veřejnosti přepracován. Po hlasování v obecním referendu bylo rozhodnuto o výstavbě rozhledny s pensionem, který by nenarušoval vzhled krajiny. Z několika architektonických návrhů byl vybrán ten od Ing. Petra Lišky z České Lípy.

Železná rozhledna je vysoká 33 metrů, vyhlídková plošina je ve výšce 26 metrů a vede k ní 150 schodů. Kovoý korpus je překryt vnějším dřevěným obkladem. Stavba rozhledny a navazujícího penzionu byla zahájena na podzim roku 2010, věž s anténami byla dostavěna v červnu 2011. Slavnostní otevření rozhledny se konalo 6. července 2011. Chata stále není dokončena, můžete si tu koupit maximálně pití nebo něco mraženého u vstupu na rozhlednu (výstup vás vyjde na pětadvacet korun).

Výhled je odtud nejen na zmíněný sklaní hrad – poustevnu, ale do dalekého okolí – Nový Bor, Klíč, Luž, okraj České Lípy, Buková hora. Kdo si není moc jistý ve vlastivědě, tomu pomohou panoramatické panely po obvodu vyhlídkové třičtvrtě plošiny (kupodivu se nelze projít kolem dokola, plošina je „slepá“).

No a pokud už jste tady na kopci, určitě nezapomeňte udělat těch pár kroků podle směrovek „Medvěd“. Když dojdete na okraj lesa, určitě pochopíte a oceníte.

Series Navigation<< Rozhledna Krásno (Schönfeld)Rozhledna a lanovka Diana v Karlových Varech >>
Tagy