weby pro nejsevernější čechy

Kamenný kříž 0227 v parku v Mostecké ulici ve Vtelně

Článek je součástí seriálu Skalní reliéfy, kamenné kříže

V travnaté ploše parku u Mostecké ulice ve Vtelně stojí soubor smírčích křížů.

Dle Památkového katalogu:

Soubor smírčích křížů ze zlikvidovaných obcí v těžební oblasti (jejich původní umístění již není vždy známo), tvořily původně kříže čtyři. Jeden však byl odcizen, resp. zničen (poté u něj bylo zrušeno prohlášení za kulturní památku), takže v současné době jsou na svém místě pouze kříže tři. Nejprve se ve Vtelně nacházely u ohradní zdi fary čp. 1 (smírčí kříž I.) a u ohradní zdi kostela Povýšení sv. Kříže (smírčí kříž II. a smírčí kříž IV.). U smírčího kříže III. bylo v roce 2000 zrušeno prohlášení za kulturní památku. Zbývající tři kříže byly podruhé přemístěny do parčíku v Mostecké ulici, rovněž ve Vtelně.

Podle webu, který se věnuje těmto památkám:

První kříž číslo 227 pochází z Kopist. Do roku 2016 stál u vnější strany hřbitovní zdi, za jejím levým horním rohem.

Výška 96 cm, šířka 68 cm, tloušťka 22 cm.

Citace Kučera 1932: Kříž stojí v příkopu po levé straně silnice z Mostu do Kopist, téměř na rozhraní obou katastrů. Ztracen takřka úplně v šedi jednotvárné krajiny, ožil poněkud důstojnou úpravou okolí, o níž se zasloužil mostecký archivář dr. Oberdorffer. … Kříž u Kopist je nízký, měří pouze 95 cm nad zemí. Lze však předpokládati, že je dříkem značně zapadlý do země. Příčné břevno je 68 cm dlouhé, 22 cm široké, tloušťka kamene jest rovněž 22 cm. Kříž nestojí rovně, naklání se o značný úhel vzad. Povrch je zvětralý, nerovný, není na něm žádné kresby. Pověst se o něm, pokud vím, nevypravuje žádná.

Další specializovaný web uvádí:

Rozměry: 94 x 70 x 20 cm
Kamenný kříž se zakulacenými rameny a nesymetrickou hlavou  stojí v lapidáriu drobných památek u kostela společně s 0741 a 0742.

V památkovém katalogu je pořadí (i info) odlišné, tento kříž je uveden jako číslo IV.

Kamenný smírčí kříž má konce příčného břevna a horní konec břevna svislého zaoblený, svislé břevno se směrem dolů mírně rozšiřuje. Kříž je natřený bílou barvou. Obec, na jejímž území se původně smírčí kříž nacházel, není známa.

Series Navigation<< Kamenný kříž 0741 v parku v Mostecké ulici ve VtelněKamenný kříž 0407 v Rabštejně nad Střelou >>
Tagy