weby pro nejsevernější čechy

Kamenný kříž 0741 v parku v Mostecké ulici ve Vtelně

Článek je součástí seriálu Skalní reliéfy, kamenné kříže

V travnaté ploše parku u Mostecké ulice ve Vtelně stojí soubor smírčích křížů.

Dle Památkového katalogu:

Soubor smírčích křížů ze zlikvidovaných obcí v těžební oblasti (jejich původní umístění již není vždy známo), tvořily původně kříže čtyři. Jeden však byl odcizen, resp. zničen (poté u něj bylo zrušeno prohlášení za kulturní památku), takže v současné době jsou na svém místě pouze kříže tři. Nejprve se ve Vtelně nacházely u ohradní zdi fary čp. 1 (smírčí kříž I.) a u ohradní zdi kostela Povýšení sv. Kříže (smírčí kříž II. a smírčí kříž IV.). U smírčího kříže III. bylo v roce 2000 zrušeno prohlášení za kulturní památku. Zbývající tři kříže byly podruhé přemístěny do parčíku v Mostecké ulici, rovněž ve Vtelně.

Podle webu, který se věnuje těmto památkám:

Druhý kříž číslo 741 stával v Libkovicích. Na kříži je rytina meče. Do roku 2016 stál u vnější strany hřbitovní zdi, za jejím levým horním rohem.

Výška 90 cm, šířka 66 cm, tloušťka 22 cm.

Další specializovaný web uvádí:

Rozměry: 90 x 68 x 24 cm
Klínový kříž, který má uprostřed reliéf štíhlého meče. Kříž stojí v lapidáriu drobných památek u kostela společně s 0227 a 0742, dříve stával v obci Libkovice.

V památkovém katalogu je info mírně odlišné, tento kříž je uveden jako číslo II.

Kamenný smírčí kříž má všechny konce břeven rozšířené, a to včetně dolního konce svislého břevna. Na přední straně svislého břevna kříže je vytesaný symbol meče s tenkým jilcem a s hrotem, sahajícím až k dolnímu konci svislého břevna. Kříž je bíle natřený. Z jaké původní lokality tento kříž pochází, není známo.

Series Navigation<< Kamenný kříž 0742 v parku v Mostecké ulici ve VtelněKamenný kříž 0227 v parku v Mostecké ulici ve Vtelně >>
Tagy