weby pro nejsevernější čechy

Trasa 02 – Tisá – Grenzplatte – Ottomühle – Herkulovy sloupy – Schweizermühle-Bielatal

Článek je součástí seriálu Turistické trasy na pravém i levém břehu Labe

Samotné Tiské stěny jsou zajímavé a dá se v nich trávit celý den. Dá se od nich vyrazit po naší straně. Ale také přejít do Německa a obdivovat tamní skalní města a útvary…

Vyhlídkovou plošinu Grenzplatte, Herkulovy sloupy i kamenný altán Bielablick už jsem znal, tudy už jsme se s OpéeSkou toulali. Stejně tak už jsem měl nacvičenou jízdu přes Děčín a Libouchec do Tisé (viz Trasa 1). Jen jsem potřeboval vyřešit „úhybný manévr“, protože trasa má končit na německé straně s využitím místní dopravy. Já se ale hodlal vrátit zpět, abych si vystačil jen s jízdenkou DÚK. Oficiální popis v brožuře na stranách 6 a 7. Kdo vyrazí v sezoně a o víkendu, může uvažovat o využití přeshraniční linky 217.

Od autobusu po silnici kolem Tiských stěn k Turistické chatě na žlutou. Po ní lesem na rozcestí Nad Rájcem. Tady se kříží s červenou, zelenou a Naučnou stezku Zapomenutým pohraničím, které vedou přímo po státní hranici. Červená se odpojí směr Ostrov, zelená vede k dalšímu křížení, kde končí. Dále tedy po žluté a červené na vyhlídkovou plošinu Grenzplatte. Odtud po červené (Roter Strich) do údolí osady Ottomühle (připojuje se a hned zase odpojuje žlutá). Kdo má času plno, může tu běhat po nejrůznějších „jeskyních“ a dlouhé řadě vyhlídek. Ovšem to nej čeká po projití údolí. Buď můžete hledat další žlutou (o německém turistickém značení bude ještě řeč) nebo se vydat jasně znatelnou neznačenou cestou před parkovištěm doprava přes potok do skal. Tady čeká bizarní poklad – Herkulovy sloupy. A o kousek výš (po zmíněné žluté) již zmíněný kamenný altán Bielablick.

Odtud by podle brožury měla cesta vést do letoviska Schweizermühle k dopravnímu spojení. Jak už jsem napsal výše, já se hodlal nějak vrátit, i když původně nevěděl jak. Na místě mne inspirovala směrovka, poukazující na cyklostezku, vedoucí zpět ke Grenzplatte. Protože nerad chodím úplně stejnými stezkami tam a zpět, bylo rázem rozhodnuto. Pak po červenožluté na zelenou a tady už nebylo zbytí. Stejnou cestou, kterou jsem přišel, do Tisé na autobus.

A k německému turistickému značení  – ano, snaží se u nás poučit, ale vůbec, vůbec jim to nejde. Je potřeba mít neustále oči na stopkách a zvykat si. Na mnoha místech jsou přepočetné ukazatele, ale pak přímo na cestě značku aby lupou pohledal. Mnohdy je třeba spoléhat na intuici, a to i v případě, že držíte GPS navigaci v ruce. Prostě jiný kraj, jiný mrav.

Původní návrh textu k porovnání s výslednou tištěnou verzí:

Od vedlejšího vstupu do Tiských stěn vede žlutá k rozcestí Nad Rájcem, kde se spojuje se zelenou. Po státní hranici k německému značení – červená vede na vyhlídku Grenzplatte, nabízející výhled především na nedaleký Ostrov. Dál do údolí říčky Biela, kde se u Ottomühle spojuje se žlutou a zelenou. Zde lze strávit mnoho času zkoumáním různých jeskyní, vyhlídek a bizarních skal. To nej je přístupné neznačenou cestou od parkoviště přes mostek – mezi mnoha skalisky dominují Herkulovy Sloupy. Po napojení na žlutou nelze vynechat vyhlídkové místo Bielablick. Dál po žluté do údolí Schweizermühle, kde vede po silnici červená a modrá do Bielatalu. Odtud s využitím jízdenky Labe-Elbe pokračovat třeba do Königsteinu na vlak či na hranice na zastávku Rosenthal, Weg zum Schneeberg.

Úsek z Tisé na hranice (rozcestí Nad Rájcem)
Po červené k Ottomühle a pak na Herkulovy sloupy
Zpět s využitím cyklostezky

Délka: 17 km

Doba trvání: 5 hodin

Náročnost: nenáročná

Nástupní místo:Tisá (autobus)

Cílové místo:Bielatal (autobus)

Doprava:bus

Občerstvení (ubytování) na trase:

Turistická chata Tisá – http://turistickachatatisa.cz/

Ottomühle – http://www.ottomuehle.com/startseite/

Pension Felswelten – http://www.felswelten.de/

Daxenstein-Baude –

Pension Zur Schweizermühle – http://www.saechsische-schweiz-touristik.de/schweizermuehle/

Zajímavosti na trase:

Varianty trasy: Z Tisé lze v sezóně využít autobusovou linku 217 a dojet s využitím jízdenky Labe-Elbe do zastávky Rosenthal, Weg zum Schneeberg, odkud je možno dojít na Grenzplatte.

Od Herkulových sloupů lze pokračovat kratší trasou místo po červené a modré do Bielatalu po žluté a následně červené do obce Rosenthal-Bielatal a odtud autobusem.

Praktické info: Z Děčína neexistuje do Tisé přímý spoj, je třeba přestupovat. Od Hlavního nádraží Děčín na konečnou do Libouchce 432, zde přestoupit na spoj od Úštěka do Bahratalu 452.

Z Tisé lze užít linku 217 (viz výše – alternativní trasa).

V Bielatalu lze nastoupit na zastávce Neidberg na německé autobusové linky 242, 245, 247

Series Navigation<< Trasa 01 – Tisá – Ostrov – Děčínský Sněžník – JílovéTrasa 03 – Sněžník – Rosenthal – Katzfels – Cunnersdorf – Papststein – Papstdorf – Bad Schandau >>
Tagy