weby pro nejsevernější čechy

Trasa 08 – Hřensko – Janov – Hájenky – Mezní můstek – Divoká soutěska – Mezní Louka

Článek je součástí seriálu Turistické trasy na pravém i levém břehu Labe

Skrytým úkolem vydané brožury bylo samozřejmě nabídnout turistům místa méně známá a přitom atraktivní. Jenže ani to nejde bez toho, aby se neukázalo to nejprofláknutější.

Tudíž se do top twenty musely dostat i soutěsky (a Pravčárna). Což tedy pro mne byla tak trochu pruda, kterou jsem se rozhodl poněkud ošulit. Už jen proto, že každá ze soutěsek padla do jiné trasy. Vzhledem k tomu, že jsem je absolvoval už několikrát (a ne naposledy) a dokonce i obě v jednom tahu, smíchal jsem si trasy 8 a 9 dohromady a popis pak tvořil mixem aktuálna se vzpomínkami. Proto se v následujícím popisu totálně rozejdu s tím, co je v brožuře na stranách 18 a 19 (+ 20 a 21).

Začátek dle plánu. Z Děčína přijíždím autobusem do Hřenska na nábřeží a tady naskakuji na žlutou. Drápu se nahoru k Labské vyhlídce, odkud je vidět Hřensko a Labe jak na dlani. Lesem, polem, loukami dlouhý úsek do Janova. Tady samozřejmě rozhledna. Sice se mi pokaždé dělá špatně, když na tu kovovou krásku lezu nahoru, ale výhled je výhled.

Po žluté dál. Chvíli po obvodu golfového hřiště, chvíli dokonce přes něj. Až skoro k osadě Růžová-Hájenky, odkud je v létě vidět na indiánskou vesničku. Je ale třeba zamířit opačným směrem, odpojit se ze žluté na zelenou, a zamířit ke Kamenici, k Meznímu můstku. Zdejší terén je pro mne překvapením, taková skaliska jsem tu nečekal. Na Mezním můstku stop předepsanému plánu – místo zahnutí po žluté k Divoké soutěsce překročím říční tok a drápu se po zelené nahoru do Mezné. Tenhle výstup fakt nemám moc rád, je to zabijácké převýšení…

Z Mezné po silnici po zelené značce na Mezní Louku. Z téhle silnice bývala před kůrovcovou kalamitou jedinečná šance pohlédnout na Pravčickou bránu z té strany, odkud ji běžný turista neměl šanci normálně vyfotit… Dnes už je těch míst víc.

Na Mezní Louce trasa 8 končí. Já ale pokračoval dál, po Gabrielině stezce. Ale to už je záležitost čísla 9, takže pokračování jinde…

Původní návrh textu k porovnání s výslednou tištěnou verzí:

Z nábřeží ve Hřensku po žluté na vrcholy skal k Labské vyhlídce s výhledem na řeku a skalami obklopenou obec. Lesem a pak přes pole a louky po žluté k Janovu, kde stojí v blízkosti golfových hřišť rozhledna s úžasným kruhovým výhledem. Od rozhledny stále po žluté částečně přes golfiště až k osadě Hájenky. Zde doleva po zelené klesání ke Kamenici. U Mezního můstku doprava po žluté ke kotvišti Divoké soutěsky. Po plavbě (cca 15 minut) po žluté, která končí na rozcestí Divoká soutěska. Odtud po modré doleva na Mezní Louku na autobus.

Délka: 12 km

Doba trvání: 4,5 hodin

Náročnost:středně náročná

Nástupní místo:Hřensko (autobus)

Cílové místo:Mezní Louka (autobus)

Doprava:bus

Občerstvení (ubytování) na trase:

Restaurace U Raka, Hřensko – https://www.ceskesvycarsko.cz/cs/restaurace/restaurace-u-raka

Restaurant u Draka, Hřensko – http://restaurant-udraka.com/

Restaurace U Kostela, Hřensko –

Restaurace Labe, Hřensko – http://labehotel.cz/

Hotel u Zeleného stromu, Janov – http://www.uzelenehostromu.cz/

Hotel Golf Janov – http://www.golfjanov.cz/restaurace

Penzion U Fořta, Mezní Louka – http://uforta.cz/cs

Hotel Mezní Louka – http://www.meznilouka.cz/

Zajímavosti na trase:

Zajímavosti blízko trasy:

Problémy na trase: Na napojení žluté na zelenou v Hájenkách není žádná směrovka, takže člověk zaváhá, kudy.

Praktické info: Do Hřenska z Děčína spojem 434 (směr Krásná Lípa). Soutěsky Hřensko fungují jen v turistické sezóně a jejich trasu nelze překonat suchou nohou! Z Mezní Louky opět spojem 434 do Děčína (viz výše).

Series Navigation<< Trasa 07 – Děčín – Kvádrberk – Labská Stráž – Růžový hřeben – Belveder – Dolní ŽlebTrasa 09 – Hřensko – Edmundova soutěska – Mezní můstek – Mezná – Mezní Louka – Pravčická brána – Hřensko >>
Tagy