weby pro nejsevernější čechy

Trasa 16 – Doubice – Tokáň – Rynartice – Pavlínino údolí – Jetřichovice

Článek je součástí seriálu Turistické trasy na pravém i levém břehu Labe

Tahle trasa má pro mne dnes zcela jiný význam, než tehdy… Tehdy pro mne Doubice byly jen ty populární „mozkové lázně“, Úzké schody jsem znal jen letmo a do Pavlínina údolí se po devastujících povodních nedostal. Strany 34 a 35.

Kdo tehdy mohl tušit, že zanedlouho po vydání brožury usednu sem tam po dobu dvou let na Saule a budu turisty posílat právě na Úzké schody a zvedat jim závoru na Tokáň. Prostě ty cesty osudu…

Takže k cestě samotné. Začátek v Doubici. Buď busem, nebo dojít z Krásné Lípy. Tady najít žlutou a kolem vodopádu po silnici k lesnímu parkovišti. Tady kolem kamene s označením začátku Národního parku do lesa. Cestou kolem svatého obrázku a sv. Eustacha, pak už přijdou skály. Zvolna to graduje, stupně, schody, a pak bác, žebříky ve vyhlášené Myší díře neboli na Úzkých schodech. Jen pozor, žlutá se tu rozdvojuje, snazší a kratší sešup rovnou dolů, pro ty náročnější obchůzka kolem, k žebříkům s vyhlídkou.

Pak už zas snadný úsek lesem k silničce, která vede od již zmíněné Sauly ke srubům na Tokáni. Tady čas oponou trhnul – zadní chata je zavřená, prý snad čeká na rekonstrukci… Ale trasa vede nikoli kolem srubů (tam míří trasa 12), nýbrž přesně opačným směrem. Vcelku dlouhý, ale nikoli nudný úsek vede do Rynartic, kolem Křížového vrchu, přes obec, k sešupu do Pavlínina údolí. Tady modrá končí, skrz údolí prochází červená (už od Studeného) až do Jetřichovic. Tady podle vody mezi skalami je to krásná procházka.

A už zbývá jen od kempu a koupaliště vystoupat ke Grieselovu kříži (červená + zelená), přidá se i modrá a následuje klesání do Jetřichovic. Tady si lze v sezóně vybrat, kam dál busem.

Původní návrh textu k porovnání s výslednou tištěnou verzí:

Z Doubice po žluté kolem umělého vodopádu silnicí k lesnímu parkovišti, kde značka zahýbá vpravo do lesa. Za loveckou chatou u sv. Eustacha se žlutá noří mezi pískovcové skály. Nejobtížnější terén čeká u Úzkých schodů – méně zdatní turisté se raději několika žebříkům ve skalních průrvách vyhnou nenáročnou a kratší značenou alternativní trasou. Po cca 0,5 km se žlutá spojuje s modrou na silnici, vedoucí k loveckým chatám Na Tokáni. Dále už po modré do Rynartic, kde se vyplatí odbočit vzhůru na Křížový vrch, místo nádherných výhledů. Přes obec dále po modré do Pavlínina údolí, kde modrá značka končí napojením na červenou, která nás směrem vpravo dovede nádhernou krajinou podél toku Chřibské Kamenice do Jetřichovic.

Délka: 16,5 km

Doba trvání: 4,5 hodiny

Náročnost:nenáročná (s výjimkou úseku kolem Úzkých schodů – žebříky ve skalách)

Nástupní místo:Doubice (autobus)

Cílové místo:Jetřichovice (autobus)

Doprava:bus

Občerstvení (ubytování) na trase:

Stará hospoda Doubice – http://www.starahospoda.cz/doubice

Doubické chalupy – https://www.doubickechalupy.eu/

Hotel Jef – http://www.hotel-jef.cz/

Chaty na Tokáni – http://www.tokan.cz/index.php/cz/, http://www.natokani127.cz/

Hospůdka na konci světa, Rynartice – http://mujweb.cz/nakoncisveta/

Hotel Zámeček, Rynartice – http://www.hotel-zamecek.cz/www_new/

Hotel Bellevue, Jetřichovice – http://mujweb.cz/hotelbellevue/?redirected=1493217192

Pension Švýcarský dvůr, Jetřichovice – http://www.svycarskydvur.eu/

Pension U havrana, Jetřichovice – http://www.pravcickabrana.cz/pension-u-havrana-jetrichovice

Restaurace u Kostela, Růžová – http://www.restauraceruzova.cz/, https://www.facebook.com/restauraceruzova/

Zajímavosti na trase:

Zajímavosti blízko trasy:

Problémy na trase: I když v podstatě není možno zabloudit, jak žlutá z Doubice k chatám na Tokáni, tak modrá dále do Pavlínina údolí jsou místy značeny poměrně řídce. Často člověk od jedné značky ke druhé začne pochybovat, jestli náhodou někde nesešel či neminul nějakou odbočku…

Praktické info: Do Doubice i Jetřichovic jezdí turistický autobusový spoj 434 Děčín – Jetřichovice – Krásná Lípa. Z Jetřichovic je možno využít spoj 436 do Děčína.

Více tipů na výlet naleznete na stránkách Českosaské Švýcarsko

Series Navigation<< Trasa 15 – Köglerova naučná stezkaTrasa 17 – Mikulášovice – Weifberg – Wachberg – Tanečnice – Mikulášovice >>
Tagy