weby pro nejsevernější čechy

Trasa 04 – Dolní Žleb – Klopoty – Česká Brána – Dolní Žleb

Článek je součástí seriálu Turistické trasy na pravém i levém břehu Labe

Další trasa, která se od původních plánů po konečné provedení v brožuře víc než proměnila. Na stranách 10 a 11 je silně odlišná verze toho, co jsem procházel při její přípravě. Navíc to bylo v době, kdy se teprve plánovalo její proznačení.

Pro nás výběžany výhoda, že pomocí Dráhy národního parku U28 se můžeme dostat do výchozího místa (Dolního Žlebu) za české i přes Německo. Z vlakové zastávky tedy dnes už po zelené svahem nad kaňonem Labe pod skalami přes zaniklou osadu Klopoty až přímo na hranici, kde teče Klopotský potok. Na jeho toku je nad bývalým mlýnem vybudována nádrž, do níž přivádí vodu umělý vodopád. Tady nejsem poprvé a ani naposledy. Proti proudu potoka vzhůru. Dnes je dokonce na výběr, zda po zelené, nebo po žluté (část trasy se rozdvojuje).

Až na rozcestí Kreusels Eiche / Schechers Kreuz. Tady se od konečné verze začínám podstatně lišit. Nemířím vlevo k České Bráně, ani po jedné ze 4 žlutých hned na Großer Zschirnstein. Zamířím po žluté v souběhu s cyklostezkou SäM23 podél kopců. Na dalším rozcestí opustím žlutou, uhýbající vpravo, a držím se červené k dalšímu rozcestí. Doleva po žlutozelené a na další rozcestí. Odtud po žluté okruhem na místa, kde jsem ještě nikdy nebyl. Kleiner Zschirnstein. Člověk musí chvíli skotačit a hledat, ale výhledy tu jsou.

Obkroužím celý okruh a vracím se na rozcestí. Znovu po žlutozelené ke křížení s červenou u Wildbrethöhle. Říkají té díře mezi kameny jeskyně, čertvíproč. Stoupám po červené, k níž se po chvíli připojí žlutá. Můj původní úmysl nedojít až na vrchol Großer Zschirnstein, kde už jsem byl, díky „kvalitě“ německého značení bere za své. Chtěl jsem si zkrátit cestu a uhnout někde v kopci zpátky dolů, než jsem se ale stačil rozkoukat, stál jsem u triangulačního sloupu na vrcholu…

Cestou zpět tedy oči na stopkách a tentokrát odbočku nepřehlédnu. Po žluté, chvíli společně s červenou, a nakonec stojím na rozcestí, kam jsem přišel před hodnou dobou od Klopotského vodopádu. Teď už tedy mohu po zelené k České bráně a zpět do Čech. A tady další odlišnost od konečné verze – zvolena byla nakonec varianta, kdy po konci zelené na rozcestí U buku po žluté zpět do Dolního Žlebu. Já ale vyrazil druhým směrem, až do Maxiček. Nudná a únavná cesta lesem, na jejímž konci se na mne usmálo nečekané štěstí – kdo víte, jak „často“ tu jezdí městská do Děčína, můžete považovat za zázrak tak jako já, že jsem čekal na spoj asi 5 minut.

Původní návrh textu k porovnání s výslednou tištěnou verzí:

Od zastávky Dolní Žleb cestou lesem po proudu Labe ke skalnímu masivu v rokli Klopotského  potoka, který tvoří státní hranici s Německem. Kolem nejkrásnějšího vodopádu v Česksaském Švýcarsku a jezírka stoupání lesy po německé straně k rozcestí Česká brána  (cesta bude proznačena v roce 2018. Zde po místním značení směr Kleingießhübel, na křížení červené se žlutou a zelenou uhnout vlevo na obchůzku vyhlídek na stolové hory podél údolí Labe ze stěn Kleiner Zschirnsteinu. Po projitém okruhu odbočit u jeskyně Wildbrethöhle na červenou, která prudce stoupá na Großer Zschirnstein. Nejvyšší bod \Saského Švýcarska, nádherný neznámý výhled .. Sestoupat zpět pod stolovou horu a přes cyklostezku SäM23 se napojit na zelenou značku, vedoucí od České brány k rozcestí U Buku, odkud pokračuje žlutá do Maxiček, kde lze nasednout na autobus MHD.

Délka: 19 km

Doba trvání: 7 hodin

Náročnost: náročná (prudká stoupání a klesání)

Nástupní místo:Dolní Žleb (vlak – Dráha národního parku)

Cílové místo:Maxičky (MHD)

Doprava: vlak, MHD

Občerstvení (ubytování) na trase:

Restaurant Dolní Grund – http://www.restaurant-dolni-grund.cz/restaurace-dolni-grund

Chata Dřevák Maxičky – http://drevakmaxicky.cz/

Zajímavosti na trase:

Varianty trasy: Z rozcestí U Dubu lze pokračovat po žluté opačným směrem než na Maxičky a vrátit se zpět do Dolního Žlebu na vlak (cca 4,5 km). Z Maxiček lze pokračovat dále po žluté až do Děčína k Tyršovu mostu (cca 5,5 km) nebo vyrazit po zelené přes Čertovu vodu, Prostřední a Horní Žleb také až k Tylovu mostu.

Praktické info: Z Děčína do Dolního Žlebu jezdí Dráha národního parku. Ze zastávky MHD Maxičky jezdí do centra linka č. 10.

Series Navigation<< Trasa 03 – Sněžník – Rosenthal – Katzfels – Cunnersdorf – Papststein – Papstdorf – Bad SchandauTrasa 05 – Hřensko – Schöna – Zirkelstein – Kaiserkrone – Schmilka-Hirschmühle >>
Tagy