weby pro nejsevernější čechy

Herkulovy sloupy (Herkulessäule)

Jedním z turisticky atraktivních míst Saského Švýcarska je údolí říčky Biela nedaleko Rosenthalu, které na naší straně ústí do Ostrovských skal. Ikonou zdejších pískovců je útvar Herkulovy sloupy.

Osamělé štíhlé, do výšky se tyčící věže, které patří mezi to nejkrásnější na německé straně Ostrovského údolí. Kolem Herkulových sloupů v Bielatalu je velké množství krásných vyhlídek a jeskyní, které doporučujeme prozkoumat.

Jedná se o turistickou oblast, známou již od počátku 19. století. Bizarní a poněkud šikmo stojící skalní věže Malý a Velký Herkules tvoří dominantu západní části Saského Švýcarska. Zdejší skalní oblast je tvořena mimořádně odolnou pískovcovou vrstvou vůči erozivním procesům. Ta umožnila vytvoření těchto skalních útvarů a mnoha dalších štíhlých věží. Věže byly poprvé horolezcky zdolány již na začátku 19. století. Dnes vede na Malý Herkules 14 a na Velký Herkules 8 lezeckých cest obtížnosti IV – VIIIb. Pro oba vrcholy bylo zakázáno vytváření nových lezeckých cest.

Ano, je to fascinující – na ty dva prazvláštní útvary, které mají připomínat kyje bájného reka Herkula, je stále povoleno aktivní lezení. Tudíž není výjimkou zde zastihnout někoho, jak překonává převisy věží, které vypadají, že se další hodinu už nutně musí svalit do údolí.

A bloumat se tu dá dlouho, skal je kolem dokola i o něco dál spousty.

Series Navigation<< Malá Pravčická bránaPopova skála >>
Tagy